Ø-pas skal få flere til at bo på småøerne

Småøerne i Danmark oplever fraflytning af beboerne, men det skal et såkaldt ø-pas lave om på.

Mandø, Aarø og Barsø har alle enten haft tilbagegang eller stagnation i antallet af beboere. Men den udvikling skal vendes og det skal blandt andet ske med det såkaldte ø-pas.

Det er sjovt med konkurrenceelementet. Man skal jo ikke være særlig konkurrencemindet, før man får lyst til at udfordre familie eller venner om, hvem der får besøgt flest øer.

I ø-passet er hver enkelt ø præsenteret med et kort, fakta og en QR-kode, der via telefonen giver oplysninger om attraktioner, restauranter og overnatningssteder.

- Jeg synes, at det er en rigtig god ide med sådan et pas. Det kan helt sikkert trække flere til småøerne, og så er det dejligt at det nemt giver informationer om øen, siger Mona Pharsen fra Ølholm, der er turist på Mandø og netop har kastet sig over det nye ø-pas.

I et blankt felt ved hver ø kan turisterne, lidt som med stempler i de almindelige pas, samle på mærker fra de øer, som de besøger. På den måde kan de konkurrere med venner og familie om, hvem der har besøgt flest øer.

- Det er sjovt med konkurrenceelementet. Man skal jo ikke være særlig konkurrencemindet, før man får lyst til at udfordre familie eller venner om, hvem der får besøgt flest øer, siger Mona Pharsen fra Ølholm.

Det er organisationen Sammenslutningen af Danske Småøer, der står bag det nye ø-pas. De håber at det vil tiltrække flere turister og i sidste ende give flere beboere til øerne.

- Når der kommer flere turister til øerne, skaber det øget omsætning, flere arbejdspladser og dermed mulighed for større bosætning på øerne, siger ø-turismeambassadør Britta Leth fra Sammenslutningen af Danske Småøer.

Mona Pharsen og hendes veninde er vilde med Mandø. Spørgsmålet er, om de kunne finde på at flytte til øen.

- Ikke så længe jeg har børn boende hjemme, der er det for besværligt. Men måske som pensionist, lyder det fra Mona Pharsen fra Ølholm.