Øer slås om tilskud til lavere færgebilletter

Fanø-borgmester anklager småøer for et bagholdsangreb, efter at de har bedt om større andel i millionpulje.

Skuffende. Uopdragent. Et bagholdsangreb.

Det vækker vrede på både Fanø og Læsø, at Sammenslutningen af Danske Småøer har henvendt sig til politikerne på Christiansborg for at få en større del af et milliontilskud til færgebilletter.

- Småøerne har lavet et bagholdsangreb på de andre øer, fordi de er utilfredse med fordelingen, siger Erik Nørreby, borgmester på Fanø.

- I stedet for at rette henvendelse til os, så vi i fællesskab kunne forsøge at få flere penge til området, har de lavet et oplæg, hvor der skal tages penge fra os andre.

Selv om Fanø og Læsø af mange danskere sikkert opfattes som små øer, så er de i denne sammenhæng blandt de større. De er nemlig selvstændige kommuner, ligesom Samsø og Ærø. 

Det, der kaldes småøer - som Omø, Orø og Strynø - hører ind under andre kommuner.

quote

Småøerne har lavet et bagholdsangreb på de andre øer, fordi de er utilfredse med fordelingen

Erik Nørreby, borgmester på Fanø

 

Dorthe Winther, der er formand for Sammenslutningen af Danske Småøer, siger, det ikke har været hensigten at gå bag om ryggen på nogen. Men sammenslutningen mener, at pengene fordeles skævt.

- Konsekvensen er, at ikke alle kommer i gang med landevejsprincippet med det samme. Det er nu, der er fokus på det. Det er nu, man kan hive folk til øerne, siger hun.

Meningen med tilskuddet til færgedriften er, at billetpriserne gradvist skal sænkes så meget, at det kommer til at koste det samme at sejle med færge, som det ville koste at køre en tilsvarende strækning i bil.

Det princip kaldes landevejsprincippet eller trafikal ligestilling.

Fra 2019 er det hensigten, at der skal være råd til at indføre det i alle årets måneder, bortset fra den absolutte højsæson i skolernes sommerferie. Men øerne mener ikke, at de er i mål endnu.

- Hvis vi så begynder at bekæmpe hinanden indbyrdes, er det ikke noget, der fremmer vores fælles sag, siger Erik Nørreby fra Fanø.