Øgede afgifter giver ulovligt slik

Fra næste år stiger afgiften på slik og chokolade igen. Det kan give problemer med ulovlig import fra Tyskland, lyder det.

Til næste år skal du betale 27,39 kroner i afgift for et kilo slik, når du køber det i en dansk butik. Konsekvensen af den øgede afgift kan blive, at der kommer endnu mere illegal import af slik og søde sager.

- Vi forventer at grænsehandlen vil stige, og vi forventer især at den kriminelle aktivitet, altså import og smugling af slik og chokolade vil stige markant, siger Claus Bøgelund Nielsen, Vicedirektør, De Samvirkende Købmænd, til TV SYD.

Hvert år handler danskerne for næsten en milliard kroner slik og chokolade i Tyskland. 

Statskassen gik sidste år glip af cirka 95 millioner kroner, fordi kriminelle i stigende grad smugler illegal afgiftsfri slik ind i danske butikker og kiosker, det vurderer Skatteministeriet.

Eva Kjer Hansen medgiver, at stigningerne vil øge den ulovlige import. Alligevel kan hun ikke give noget svar på, om afgiftsstigningen vil blive gennemført.

- Jeg er faktisk meget enig i de kritikpunkter, de rejser, siger Eva Kjer Hansen, Folketingsmedlem, Venstre i Aabenraa, til TV SYD.

I stedet for at droppe afgiftsstigningen, vil hun hellere forenkle systemet. Dropper man afgifterne, kommer statskassen til at mangle penge.

- Det giver et hul i statskassen, og så skal vi se om vi kan undvære de penge, eller skaffe dem på anden vis, siger Eva Kjer Hansen.