Øko-dag ? køernes forårsfest

Økologiske køer har krav på at komme på græs. Måske er det derfor, at de hopper, springer og danser i kådhed, når de den 17. april kl. 12.00 lukkes ud på det forårsfriske græs efter en vinter i stalden.

Når solen skinner, græsset er saftigt, og man har tilbragt vinteren inde i stalden, er årets højdepunkt for en økologisk ko at hoppe og danse ud over græsmarkerne.

Kom og oplev de økologiske køer blive lukket på græs søndag den 17. april kl. 12 på økologiske gårde landet over. Det er et festligt syn at se de kåde køer indtage foråret og græsmarkerne med højtløftede haler og i fuld firspring.

På gårdene kan du også smage på den økologiske mælk og få mere at vide om, hvorfor økologi er godt for dig, dyrene og naturen. Så tag børnene i hånden og madkurven med, og glæd dig til en dejlig oplevelse på et økologisk landbrug. Kom i god tid! ? så I ikke kommer til at sidde i bilkø. Der er masser at opleve om formiddagen, før køerne bliver lukket ud.

Festlighederne starter officielt klokken 10 og slutter klokken 14. Visse gårde har dog andre åbningstider - så husk at tjekke din gård inden du kører hjemmefra.

Øko-dag er en tilbagevendende begivenhed, som de økologiske landmænd står sammen om for 7. gang den 17. april 2011. Sidste år nød 78.000 danskere det festlige syn på en solbeskinnet søndag i april.

En af de gårde, der slår dørene op er Vejgården, Frydendalsvej 11,
6800_Varde 

Det er fjerde gang, at familien Clausen indbyder til denne forårskåde begivenhed, og de glæder sig til at dele deres 400 økologiske køers glædesdans med alle interesserede gæster.

Vejgården er på alle måder en slægtsgård. Oprindeligt hørte jorden til Nørholm Gods, men i de sidste seks generationer har bedriften været på familiens hænder. Den tradition fører også nyeste skud på stammen, Kasper videre. Han driver i dag Vejgården sammen med sine forældre Kristian og Agnes, der stadig bor på bedriften.

Sammen har de i dag 285 hektar jord, 400 malkekøer samt 385 kvier og kalve. Der er derfor nok at holde styr på i den daglige drift på Vejgården.
Økologien indførte Kristian og Agnes i 1997. Det skete, fordi Kristian

trængte til nye udfordringer, samtidig med, at han gerne ville passe godt på dyrene og undgå sprøjtegifte. Den beslutning har ført en række positive ting med sig på Vejgården.

Kasper fortæller, hvordan bestanden af fasaner omkring gården er vokset år for år samtidig med, at harerne også er kommet tilbage. Rådyrene kommer også frem tidligt om morgenen for at lede efter mad. Det giver ifølge Kasper nogle dejlige øjeblikke midt i arbejdet.

Vejgårdens program for Øko-dag rummer noget for både de største og de mindste. Der vil være økologiske smagsprøver fra Arla på køl, hø-legeland som børnene kan tumle og trimle rundt i samt en familiequiz, hvor de mindste kan få en madkasse med hjem.

Har man aldrig siddet i en traktor, vil der også være mulighed for det, og ellers kan medbragt mad nydes på et af Vejgårdens græsarealer.

Festlighederne slutter klokken 14.

Se oversigt over gårde, der er med i øko-dagen her