Økologiske grise-besætninger går fri af MRSA

Kun seks procent af økologiske svinebesætninger er ramt af MRSA, mens 68 procent af de konventionelle svinebesætninger er inficeret.

Fødevarestyrelsen har lavet en stikprøve-undersøgelse i efteråret. Den viser, at 68 procent af alle svinebesætninger med konventionelle svin er inficeret med MRSA. På de økologiske svinefarme er MRSA-bakterien meget sjældnere.

I undersøgelsen blev der fundet svine-MRSA på 4 ud af 65 økologiske svinebrug. Det svarer til seks procent. Her i Syd- og Sønderjylland var ingen af de testede økologiske landbrug inficerede. Og at de økologiske svin stort set går fri, skyldes grisenes levevilkår og et lavere medicinforbrug i staldene.

Rud M. Bruun er økologisk svinebonde i Holsted og var blandt de økologiske landmænd, der blev tjekket.

- Vi køber helst ikke ind af svin. Vi prøver at avle selv. Det er med til at holde smitten ude, at der ikke kommer bakterier ind udefra. Vores grise lever mere efter naturlige forhold med mere plads og  luft end  i konventionelle bedrifter, siger  Rud M. Bruun til TV SYD.