Offer og forbryder mødes

Angst, utryghed og vrede. Den slags følelser slås ofre for forbrydelser ofte med længe efter forbrydelsen. Men siden årsskiftet har det været muligt for ofre at mødes med gerningsmanden i et såkaldt "konfliktråd" - en ordning som allerede nu har hjulpet flere i Syd- og Sønderjylland. TV SYD var med.

Det var bag ringmuren i Statsfængslet i Ringe, at Lillian Nielsen og Christian Grave - offer og gerningsmand - for nyligt mødtes ansigt til ansigt for første gang.

Kildrede gevaldigt i maven

- Jeg var spændt, da jeg kom ind. Det kildrede gevaldigt i maven, siger Lillian Nielsen fra Fredericia.

- Selvfølgelig var jeg nervøs, siger Christian Grave, som afsoner sin straf i Ringe. Han har prøvet konfliktråd flere gange:

- Man ved aldrig, hvad det er man møder? En, der er møgsur og skælder ud - eller én der er ked af det..?

Havde lukkevagten

Lillian Nielsen havde lukkevagten i Superbrugsen i Fredericia for snart et år siden. Tre maskerede røvere kommer ind i butikken og truer kunder og personale. Hun fulgte optrinnet fra baglokalet, og tilkaldte politiet.

- Jeg var bange for, at han ville komme og hente mig ud. Det har man hørt om ved andre røverier, siger LIllian Nielsen.

Voldsomt brag

Fra sit skjul i mørket på kontoret kan Lillian Nielsen høre et voldsomt brag i butikken:

- Jeg vidste jo ikke, hvad der skete. Jeg ku' slet ikke følge  med og tænkte: Nej - hvad gør de ved min kollega derinde!

Forfærdeligt

Inden Politiet kommer slipper de tre røvere afsted med penge, cigaretter og skrabelodder.

- Det var forfærdeligt, at det gik ud over min kollega. Jeg ville nok hellere selv have siddet derovre, fremfor at det skulle gå ud over hende...

Frygt og magtesløshed

Selvom Lillian Nielsen ikke stod med pistolen mod tindingen under røveriet påvirkede frygten, magtesløsheden og den manglende forståelse af, hvad deegentlig skete under røveriet hende i lang tid efter.

Anholdelse gav ikke ro

I starten af november 2009 bliver Christian Grave anholdt og tilstår en lang række af de røverier der sidste efterår plagede Fredericia.

Men anholdelsen gav ikke Lillian Nielsen den ro hun havde håbet:

- Jeg havde en masse spørgsmål, som jeg ikke kunne stille mine kolleger, der havde overværet det.

Jatak til konfliktråd

Derfor sagde hun jatak til tilbudde om at møde gerningsmanden.

- Jeg havde brug for at sige, at det ikke var ok, det de lavede!

Heller ikke Christian Grave var i tvivl. Han afsoner syv års fængsel for sine forbrydelser og har foreløbig holdt møde med fire af sine ofre:

- Jeg havde brug for det p.g.a., at jeg kunne ikke få tankerne væk om det, jeg havde gjort, siger han til TV SYD...

Mægler: Gode erfaringer

I snart et år har Politiet kunnet tilbyde ofre og gerningsmænd muligheden for at mødes. Hos Sydøstjyllands Politi har man foreløbigt holdt cirka 30 konfliktråd, siden ordningen blev indført.

Når begge parter har sagt ja, får de tildelt en mægler. Birgitte Lamp er en af de mæglere, der har gennemført flest konfliktråd indtil nu. Og erfaringerne synes hun er gode:

- Konfliktråd er ikke svaret på alt. Men målet er, at parterne kommer lidt lettere videre i livet. Og det oplever jeg, at de kan.

Klare regler

Mægleren fungerer som neutral mødeleder - og der er klare regler for hvordan et konfliktråd foregår. Både Lillian Nielsen og Christian Grave fik stort udbytte af deres konfliktråd. Christian Grave mener selv, at mødet med ofrene har fået han til at lægge kriminaliteten bag sig.

- Jeg havde en lang snak med hende fra Superbrugsen, og det er nok det bedste konfliktråd, jeg har haft. Vi fik snakket så meget - og der blev løsnet op for den klump,  der sad og som man ikke havde snakket om før, forklarer han.

Ikke strafnedsættelse

I nogle lande giver det nedslag i straffen at deltage i et konfliktråd. Det gør det IKKE i Danmark.