Han er netop fyldt 70 og spiller sin største filmrolle nogensinde

Torsdag den 7. juli er der premiere på den sønderjyske film 'Resten af livet' med Ole Sørensenen fra Haderslev i en af hovedrollerne. I går fyldte den sønderjyske skuespiller 70 år.

Han har spillet bamsefar i 'Klovn - The Movie', fotograf i tv-serien 'Borgen' og nu er birollerne skiftet ud med en hovedrolle for Ole Sørensen.

- Det er den største filmrolle, jeg har haft og får... eller det ved jeg selvfølgelig ikke, siger Ole Sørensen med et smil inde i den kaffebutik, hvor han spiller noget af sin rolle som Egon i filmen 'Resten af livet'.

På filmens premieredag er sønderjyden fra Haderslev netop fyldt 70 år. Men for knap to uger siden var han inviteret til forpremiere på den nye film. 

Selvom han har set sig selv i film før, så var det alligevel uvant for den erfarne teaterskuespiller ikke at have styr på den endelige udgave.

- Jeg aner ikke, hvordan den er blevet. Jeg har overhovedet ingen indflydelse på det færdige resultat, siger han og slår ud med armene, mens han løfter øjenbrynene.

Siden 1979 har Ole Sørensen været skuespiller og instruktør på Teatret Møllen i Haderslev, og for dét arbejde modtog han sidste år Teaterforeningens Hæderspris. 

Året før vandt han den mest prestigefyldte pris inden for scenekunst, Reumert-prisen, for sin rolle i stykket 'Mod til at dræbe'. 

quote

I skolen, hvis jeg lavede ballade, fik jeg bare én på siden af hovedet. I dag klapper folk

Ole Sørensen, Skuespiller

Og det er uden en egentlig skuespilleruddannelse, for Ole Sørensen er uddannet typograf, hvor skuespillet mest var en fritidsinteresse. 

Men det ændrede sig, da han blev tilbudt penge for at lave teaterstykker. 

I dag er han det man kalder autodidakt skuespiller - altså selvlært skuespiller.

- I skolen, hvis jeg lavede ballade, fik jeg bare én på siden af hovedet. I dag klapper folk, hvis jeg laver ballade, hvis de synes det er morsomt. Det er da fantastisk, siger han. 

Ole Sørensen

Født: 6. juli 1952

Filmroller: Pyrus på pletten (2000), Klovn - the movie (2010), Tarok (2013), Klumpfisken (2014), Resten af livet (2022)

Roller i tv-serier: Rejseholdet (1983-1985), Kaj Munk (1986), Bryggeren (1996-1997), Borgen (2010-2022), Norskov (2015-2017), Hvide Sande (2021)

Derudover han medvirket i revyer og en lang række teaterforestillinger på Teatret Møllen i Haderslev. 

Priser: Danmark Teaterforenings Hæderspris (2021), Reumert-prisen (2020)

Stolt sønderjyde

Mojn, lyder det i flæng, når han passerer kollegaer og fans.

Han kan selvfølgelig 'æ sproch', som han er vokset op med i Haderslev, hvor han også bor i dag. 

Det grønne forklæde finder også på indehaverne af Kong Christian X i Tønder.
Det grønne forklæde finder også på indehaverne af Kong Christian X i Tønder.

Derfor var det ikke svært at sige ja til at spille en mand fra Tønder i en film, der har det sønderjyske som sit helt store tema. 

Ligesom forgængeren, 'Onkel', er 'Resten af livet' med hovedsageligt sønderjyske skuespillere, foregår på sønderjysk og udspiller sig i Sønderjylland. 

Også filmens instruktør, Frelle Petersen, er fra Aabenraa, og det har været noget særligt at være med i en udpræget sønderjysk film, fortæller Ole Sørensen. 

- Vi har et særligt fællesskab, som man ikke helt kan sige, hvad er. Men vi kender hinandens toner, og det har været skønt at lave en film på sit modersmål, siger han.

quote

Det her er en stor ting for mig

Ole Sørensen, Skuespiller

'Resten af livet'

’Resten af livet’ er en familiehistorie, der udspiller sig i Tønder, tæt på marsken og Vesterhavet. 

Maren og Egon nyder et stilfærdigt liv med deres to voksne børn i deres gulstenede parcelhus. Men tæppet rives brat væk under dem alle, da en ubærlig tragedie rammer familien. Filmen er en fortælling om at miste og finde sig selv igen. Den sønderjyske natur og særegne humor og dialekt er rammen om filmens universelle, menneskelige og rørende drama.

’Resten af livet’ er skrevet og instrueret af Frelle Petersen, som står bag en anden sønderjysk film ’Onkel’ fra 2019. 

Kilde: Biografklub Danmark

Premieren før premieren

Ude foran biografen 1&2 i Tønder er et hvidt telt sat op, mens filmplakater er plastret til på mure og vægge. Summen af sønderjyske stemmer vibrerer ind over hinanden kort før klokken bliver 15, hvor filmen begynder. 

Filmens instruktør Frelle Petersen kommer hen til Ole Sørensen. 

- Så nåede vi hertil, siger han. 

- Ja, jeg har jo ikke set en skid. Så jeg er meget spændt, bryder Ole Sørensen ud og griner. 

I dag har han sin kone og datter med til forpremieren. 

- Det her er en stor ting for mig. Jeg kommer nok kun til at kigge på mig selv her første gang, jeg ser den, lyder det fra manden, der flere gange er blevet hædret for sine skuespiller præstationer. 

Ole Sørensen og Jette Søndergaard har to markante roller i "Resten af livet". Jette Søndergaard var hovedrolleindehaver i filmen "Onkel" fra 2019.
Ole Sørensen og Jette Søndergaard har to markante roller i "Resten af livet". Jette Søndergaard var hovedrolleindehaver i filmen "Onkel" fra 2019.
Foto: Rolf Konow

På vej ind til salen er stemningen let, selvom filmens historie er tragisk og handler om, hvordan man håndterer sorg. 

Under filmen er der ro i salen, mens Oles øjne ikke viger fra lærredet. Efter filmen rejser han sig op, siger ikke så meget, og da han kom ud begyndte den samme sønderjyske summen fra før filmen bare et par oktaver højere. 

Lykønskningerne faldt som fluer på stribe, og Ole Sørensen var også selv godt tilfreds.

- Jeg klarede det meget godt. Som filmen skred frem, synes jeg, at jeg blev bedre til at flyde ind i sproget og selve fornemmelsen af, hvad det var for noget, siger han.

Dagen før premierens på 'Resten af livet' fyldte skuespilleren 70 år, men på trods af alderen er det ikke for sent at få flere hovedroller, lyder det. 

- Det er meget sent i min karriere, at jeg har fået så stor en rolle. Men man kan spille bedstefar i mange film endnu, siger han med et grin.