Olieoprydning i Aabenraa drosles ned

Der er stadig olie tilbage i vandet ved Aabenraa. Men nu drosles oprydningsindsatsen ned. Myndighederne håber, resten af olien fordamper af sig selv.

Efter fire døgns oprydning satser myndighederne nu på, at resterne af de 60.000 liter dieselolie, der torsdag eftermiddag løb ud i Aabenraa Havn og videre ud i fjorden, nu fordamper.

Mandag formiddag mødtes Syd- og Sønderjyllands Politi, som hidtil har koordineret oprydningsindsatsen, med Aabenraa Kommune og Brand & Redning Sønderjylland for at vurdere situationen. Her besluttede man at opløse den krisestab, der siden torsdag har arbejdet sammen om at fjerne forureningen.

quote

Vi er stoppet med at samle dieselen op nu. Så længe der er så mange bølger, kan vi ikke samle det op.

Torben Groos, indsatsleder, Brand & Redning Sønderjylland

Fra nu af overtager Aabenraa Kommune den sidste del af miljøindsatsen i havnen og fjorden.

- Der er så lidt diesel tilbage nu, så vi egentlig har styr på den, siger indsatsleder Torben Groos, Brand & Redning Sønderjylland, til TV SYD. 

Havnebassinet og området ved roklubben på havnen er stadig forurenet med dieselolie, og det samme gælder Skarrev og det omkringliggende område.

Hvor meget olie, der endnu er tilbage i vandet, ved myndighederne ikke, men forsøget på at rense den tilbageværende olie op er nu standset.

Olien skal nu forsvinde af sig selv

- Vi er stoppet med at samle dieselen op nu. Så længe der er så mange bølger, kan vi ikke samle det op, siger Torben Groos.

På grund af vejret måtte forsøget på at samle olien op indstilles allerede i weekenden. Den olie, der er tilbage, ligger som en tynd film på vandet, og myndighederne afventer nu, om den kan forsvinde ad naturlig vej.

- Så længe der er sol fremme, tror vi, det sidste fordamper. Vi tror, det forsvinder i løbet af få dage, siger indsatsleder Torben Groos.

Ifølge Aabenraa Kommune ser det foreløbigt ikke ud som om, forureningen er gået hårdt ud over dyrelivet.

quote

Vi har ikke set særligt mange døde fugle og fisk.

Barbara Frenzel, afdelingschef i Bygning- Natur og Miljø i Aabenraa Kommune

- Vi har ikke set særligt mange døde fugle og fisk, siger Barbara Frenzel, afdelingschef i Bygning- Natur og Miljø i Aabenraa Kommune.

- Der kan være en langvarig påvirkning, men det er svært at vurdere, siger hun.

Muligt erstatningskrav

Det er olie fra virksomheden Dan-Balt, der torsdag eftermiddag løb ud i havnen og forårsagede forureningen.

Politiet er nu i gang med at efterforske sagen.

- Efterforskningen er i sin indledende fase, og vi ved ikke, hvornår sagen bliver afgjort, siger indsatsleder ved Syd- og Sønderjyllands Politi til TV SYD. 

Det er muligt, at der senere vil blive rejst erstatningskrav fra Aabenraa Kommunes side.