TV der bevæger dig

Om få timer lukker Ryanair sin base i Billund

04:16

1 af 5

Kl. 23 lukker og slukker Ryanair sin base i Billund. Men det irske selskabs logo vil fortsat være et se i den jyske storlufthavn: Nu kommer flyene bare fra andre lande. TV SYD er med i lufthavnen.

Dermed bortfalder grundlaget for fagbevægelsens konflikt mod Ryanair. Den ville lørdag have udløst meget omfattende sympati-aktioner i København, hvor Ryanair lukkede sin base tidligere på ugen.

Arbejdsretten har afgjort, at fagbevægelsen må aktionere mod Ryanair, når de har arbejdspladser på dansk grund. Med lukningen af basen i Billund er det ikke længere tilfælde.

Ca. 100 ansatte - fortrinsvis piloter og kabinepersonale - har haft deres arbejdsplads i Billund, hvor tre fly med Ryanairs logo har været parkeret om natten.

Nu rykkes de til Stansted ved London og Dublin. Samtidig har selskabet bebudet, at tre af fire vinterruter nedlægges - og at en række afgange til sommerdestinationer lukkes næste sommer. Her og nu forsvinder kun to ruter fra Billund.

TV SYD er i lufthavnen før lukningen.

 

 

Siden starten af 2015 har Flybranchens Personale Union (FPU) og Serviceforbundet, der er en del af LO, ønsket en overenskomst med Ryanair for medarbejderne i flyselskabets nye base i Københavns Lufthavn.


Men Ryanair vil ikke forhandle med fagbevægelsen, og det irske luftfartsselskab lukker derfor sine baser i København og Billund for at undgå fagbevægelsens lovlige blokader.
  •  7. januar: FPU/Serviceforbundet meddeler til Ryanair, at det ønsker en dansk overenskomst for de medarbejdere, der skal arbejde i Ryanairs kommende base i København. Ryanair afviser ønsket.

I ugerne efter varsler FPU/Serviceforbundet flere gange konflikt over for Ryanair, som ikke anerkender, at det er lovligt.
  •  18. marts: Første Ryanair-fly fra København forsinkes tre timer, fordi omkring 50 lufthavnsansatte står omkring flyet, der derfor ikke kan komme af sted. Ryanair indbringer efterfølgende flere fagforbund for Arbejdsretten.
  •  26. marts: Ryanair åbner officielt base i København.
  •  1. juli: Arbejdsretten fastslår, at Serviceforbundet lovligt kan varsle og iværksætte en konflikt til støtte for kravet om en overenskomst for piloter og besætningsmedlemmer på Ryanairs baser i København.
  •  2. juli: LO meddeler, at man vil indlede konflikt mod Ryanair i Københavns Lufthavn fra 18. juli.
  •  3. juli: Ryanair meddeler, at man lukker basen i København 14. juli og flytter det tilhørende fly til Litauen.
  •  7. juli: Ryanair meddeler, at man er parat til at beholde basen i København, hvis konfliktvarslet trækkes tilbage.
  •  8. juli: Efter et kort møde mellem Ryanair og Serviceforbundet står det klart, at selskabet ikke vil forhandle overenskomst, og at fagbevægelsen ikke vil droppe sit konfliktvarsel.
  •  14. juli: Ryanair meddeler, at man højst sandsynligt lukker sin base i Billund fredag 17. juli, hvis ikke fagbevægelsen dropper sin blokade inden 15. juli klokken 17.
  • 15. juli: Ryanair oplyser, at basen i Billund Lufthavn lukkes, da fagbevægelsen ikke inden deadline har droppet sin konfliktvarsel. Dermed er der ingen grund til at gennemføre konflikten fra 18. juli, da intet Ryanair-personale har base i Danmark.
Kilder: Check-in, Lo, Ryanair med flere.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden