Oppositionens udfordrer grænsekontrol

Grænsekontrollen sættes til afstemning i folketingssalen. Udfaldet er endnu uvist.

Når Folketingets finansudvalg mødes klokken 13 for at behandle skatteminister Peter Christensens (V) såkaldte aktstykke om en skærpet grænsekontrol, vil oppositionspartierne kræve, at VK-regeringens aftale med Dansk Folkeparti - som løsgængeren Pia Christmas-Møller efterfølgende har tilsluttet sig - kommer til afstemning i folketingssalen.

Da der blot kræves, at ét medlem af finansudvalget ønsker spørgsmålet til afstemning i folketingssalen, vil skatteministeren derfor være tvunget til fremsætte aktstykket som et såkaldt beslutningsforslag.

Beslutningsforslaget kan tidligst fremsættes tirsdag, hvorefter det skal behandles ved to afstemninger i folketingssalen.

De Radikale, Socialdemokraterne og SF har dog allerede nu fremsat deres eget forslag til folketingsbeslutning, der opfordrer Peter Christensen til at trække aktstykket tilbage "med henblik på, at styrke forudsætningerne for en mobil, fleksibel og efterretningsbaseret indsats mod grænseoverskridende kriminalitet".

Enhedslisten, Liberal Alliance og Fokus' Christian H. Hansen har erklæret, at de stemmer for oppositionens beslutningsforslag og altså imod skatteministerens forslag.

Får oppositionen også opbakning fra de tre nordatlantiske mandater, der som regel støtter rød blok, så sidder Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen med den afgørende stemme.

Når VKO og Pia Christmas-Møller i dag tilsammen kun råder over 89 mandater skyldes det, at det tidligere medlem af Liberal Alliance og nuværende medlem af Venstre Malou Aamund, grundlovsdag stoppede i Folketinget, hvorefter mandatet tilfaldt hendes oprindelige parti Liberal Alliance.