TV der bevæger dig

Oprør mod madordningen

Frokosten i daginstitutionerne må snart ikke længere komme fra forældrene.

Haderslev kommune tvinges nu til at bruge 10 mill. kr. til at indføre madordning i daginstitutionerne. En række Venstre-politikere går mod regeringens egen beslutning. 

Kritiker: Socialisme

"Rendyrket socialisme". "En tåbelig planøkonomisk model". "Formynderisk". Kritikken hagler nu ned over madordningen. Kritikken kommer fra forældre - og fra Venstres egne rækker. En af dem er regionsrådsformand Carl Holst, der til TV SYD siger: "Det er ikke liberal politik".     

Sund frokost til alle

04:20 Luk video

Karen Ellemann (V): - Vi skal sikre fælles rammer for alle børn i daginstitutionerne.

Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) forsvarer den tvungne madordning, der skal sikre at såkaldt svage børn får samme rammer som de stærkere. Og altså også får et sundt måltid mad i daginstitutionen.  

Få problemer med mad

Men en vurdering fra Haderslev Kommune viser, at højst 30 børn ud af kommunens 3.000 daginstitutionsbørn ikke får et sundt frokostmåltid om dagen. For eksempel ved at medbringe en hjemmelavet madpakke.   

Afslag

Haderslev Kommune har på den baggrund forsøgt at blive fritaget for at indføre ordningen ved at bruge den såkaldte "udfordringsret", men forgæves. Kommunen  har fået et afslag og skal indføre madordningen pr. 1. januar 2011. 

"Grotesk"

Lederen af daginstitutionen Møllehaven i Haderslev, Louise Vodder, kalder madordningen "grotesk":

- Vi har mange forældre, der er imod ordningen. Samtidig kan vi konstatere, at vi stort set ingen problemer har med børn, der ikke har en god madpakke med hjemmefra. Ind i mellem har et barn for meget sødt med i madpakken, men det klarer vi nemt med en snak med barnets forældre, siger hun.   

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden