Orion Planetariet lukker

Dårlig økonomi tvinger planetariet til at lukke fra årsskiftet.

Orion Planetariet ved Jels lukker til nytår.

Det meddeler bestyrelsen mandag i en pressemeddelelse.  Årsagen angives at være dårlig økonomi. Det er ikke længere muigt at ortsætte driften af planetariet.

- Det er med stor beklagelse, at vi ser os nødsaget til at lukke planetariet, men i den aktuelle situation finder vi det ikke hensigtsmæssigt og ansvarligt at fortsætte driften. Vi vil nu, i samarbejde med Aarhus Universitet, fokusere på at lukningen kommer til at foregå så smertefri og fair som muligt”, siger bestyrelsesformand Erik Meineche Schmidt i en pressemeddelelse.

Erik Meineche Schmidt siger til TV SYD, at  planetariet har haft problemer med driftsøkonomien i årenes løb, og at det har mistet mere end halvdelen af sin grundkapital:

 – Det har været med hiv og sving og nu må vi erkende, at det ikke kan humpe afsted længere. Vi mener ærligt, at en udvikling og udvidelse af planetariet var tiltænkt, men det formår vi ikke at rejse. Vi har fægtet så godt, vi kunne, siger bestyrelsesformanden.

De to store sponsorer til Orion Planetariet har været Vejen kommune og Århus Universitet. Ifølge TV SYDs oplysninger er beslutning om at lukke blevet påtrængende, efter at universitetet har omlagt sit tilskud.

-  Set fra den nuværende fond og bestyrelsen bag planetariet, så er vi færdige nu. Vi har nået så langt, som vi kan, nu opløser vi fonden. Vi er ved vejs ende, siger Erik Meineche Schmidt til TV SYD.

Orion Planetariet blev åbnet af ildsjæle i lokalområdet i 1993. Det gik ned i 1997, hvorefter det blev drevet af Orion 2 Fonden med Århus Universitet og Vejen Kommune som de væsentlige sponsorer.

Fakta om Orion Planetariet:

  • Åbnet i 1993
  • Reetableret i 1997
  • Lukker nytår 2017
  • Årligt besøgstal: Ca 10.000 heraf ca. 4000 skoleelever
  • Antal medarbejdere: tre en halv fastansatte

 

Der er to andre planetarier i Danmark. De ligger i Århus og København. Ifølge daglig leder af Orion Planetariet, Lars Petersen, ”vrimler” det med lignende planetarier i Frankrig og Tyskland.

-Det er et spørgsmål om, hvad man kan få i tilskud, siger Lars Petersen til TV SYD.