Prins Nikolai droppede ud - og syv andre øjeblikke, vi husker

Kongefamilien har besøgt Syd- og Sønderjylland ved flere lejligheder i 2018. Her er et tilbageblik på otte af besøgene.

I begyndelsen af maj kunne Kolding og Koldinghus fejre sine 750 år. Det var dronningen, sammen med sine to søstre, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie, med til at fejre.

Dronningen holdt tale for de fremmødte, og efterfølgende åbnede prinsesse Benedikte, der er protektor for Koldinghus, udstillingen Magtens Smykker, som de alle fik en rundvisning ved.

Se 55 sekunder af dronningens besøg her.

Dronningen og hendes søstre er ikke de eneste, der fik besøgt udstillingen. Prinsesse Marie var forbi, efter hun havde deltaget i Barack Obamas besøg i Kolding. Hun så smykke-udstillingen, der blandt andet indeholdte et diadem, hun har været med til at designe.

Den 21. maj løb kronprinsens store fødselsdagsløb – Royal Run – af stablen.

I anledning af sin 50 års fødselsdag havde kronprins Frederik arrangeret et løb i fem byer – én af dem var Esbjerg.

Kronprinsen havde til løbet i Esbjerg skiftet den mørkeblå Royal Run-bluse ud med en militærgrøn t-shirt for at markere sin tid i militæret og hædre de omkring 300 soldater og krigsveteraner, han løb de 10 kilometer sammen med i Esbjerg.

Cirka 5.000 løbere deltog i den sydjyske etape af Royal Run.

Du kan se et sammendrag af løbet her.

Kronprinsefamilien opholdt sig dele af deres sommer på Gråsten Slot. Her så de blandt andet til, da 240 ringridere lavede optog forbi Gråsten Slot for at markere den årlige ringridningsweekend, der i år blev holdt for 111. gang.

Kronprinsessen modtog flere blomsterbuketter, der blev leveret ridende, som du kan se her.

Tidligere på året fortalte kronprinsen til Billed-Bladet, at kronprinsefamilien føler sig hjemme i Gråsten.

- Gråsten Slot er sjovt for mig, og i virkeligheden også for min mor. For hun har trådt sine barnesko der, senere oplevede hun mig dér som lille og ung sammen med mine fætre og kusiner, og nu er det lige pludselig kronprinsessen og mig, der åbner slottet om sommeren. Det er en kæmpe oplevelse, sagde han til Billed-Bladet i maj.

I februar meddelte prins Nikolai, at han efter sommer ville begynde en to-årig reserveofficeruddannelse på Hærens Sergentskole i Varde.

Der begyndte han den 1. august, men efter godt to måneder valgte han at afslutte sin tid i Varde for i stedet at fokusere på sin modelkarriere og søge ind på uddannelse i 2019.

Prins Joachim sagde til TV SYD efter sønnens afsked med soldateruniformen, at Prins Nikolai havde truffet en meget moden beslutning.

På de to måneder nåede Prins Nikolai blandt andet at være med til at markere sergentskolens 108 års fødselsdag. Den dag kan du se billeder af her.

Prinsesse Benedikte glædede både energifyldte gymnaster, små wrestlere, yndige skøjteprinsesser og mange flere, da hun den 6. august delte 18 legater på i alt 324.404 kroner ud til lokale projekter.

På dagen sagde prinsesse Benedikte til TV SYD:

- Det er altid en stor glæde, fordi det er til foreninger, som brænder for deres medlemmer. De vil alle gerne gøre en forskel og hjælpe børn og unge, og med legaterne har de mulighed for at give et ekstra skub, hvor der er brug for det.

Legatoverrækkelsen skete fra I.P. Nielsen Fonden. Pengene er blandt andet blevet brugt til træningsudstyr, igangsættelse af nyt fritidstilbud og nye instrumenter.

Se et indslag fra dagens pengeregn her.

Den 20. til 27. oktober deltog et hold krigsveteraner i Invictus Games i Australien. Inden de rejste afsted besøgte kronprinsen dem til deres sidste træningslejr i Vejen.

Det danske hold deltog i ni discipliner til det internationale sportsevent for sårede fra krig.

Kronprins Frederik fik under træningslejren i midten af august lov til at prøve kræfter med bueskydning.

Læs og se mere om besøget her.

Fredagen på Tønder Festival fik kastet lidt royalt støv over sig, da prinsesse Marie besøgte festivalen.

Siden 2009 har hun været protektor for den sønderjyske fest, og i år besøgten hun festivalpladsen for niende gang.

- Det bliver større og større, og der er rigtig mange aktiviteter til børnene også, sagde hun til TV SYD, da vi fangede hende på rundtur under festivalen:

- Der er rigtig mange steder, hvor man kan spise og hygge sig, og flere og flere musikere kommer fra hele verden.

I år havde hun overtalt Prins Joachim til også at tage med sammen med børnene prinsesse Athena og prins Henrik.

Læs om besøget her.

I oktober sendte TV SYD tv-serien ’Markante Bygninger’. Én af de markante bygninger, der blev fremhævet i serien, var Schackenborg Slot, og det var prins Joachim, der viste bygningen frem.

I 21 år boede prinsen på slottet. Først med grevinde Alexandra og senere med prinsesse Marie, som han, sammen med børnene, i 2014 flyttede til Nordsjælland med. Det mere end 800 år gamle slot overgik derfra til den nystiftede fond, Schackenborg Fonden.

- Det føles hjemme. Og vi er selvfølgelig udmærket klar over, at nu er det ikke i matrikelformat hjemme, men al den sjæl, vi har lagt her, den kan vi stadig mærke, fortæller prins Joachim blandt andet i tv-afsnittet, som du kan se i sin fulde længde her.