Over 400 sydjyske landbrug er i krise

Landbruget er presset i hele landet, og alene i Syd- og Sønderjylland er over 400 landbrug i krise. Det viser nye tal fra SEGES.

Det er i hele landet, at landbruget er i krise. Tidligere på dagen kom det frem, at der hver uge lukker fem landbrug i Danmark. Og i Syd- og Sønderjylland slipper de heller ikke for krisestemningen. Det viser tal fra SEGES, tidligere Videncenter for Landbrug og Videncenter for Svineproduktion, som holder øje med udviklingen på landbrugsområdet.

- Der er mange landbrug i Syd- og Sønderjylland, og mange af landbrugene er kriseramte eller konkurstruede. Ser vi i forhold til tendenserne på landsplan, så går det lidt bedre i Syd- og Sønderjylland, men det er en ringe trøst, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef ved SEGES, til TV SYD.

Tallene fra SEGES viser, at der alene i Syd- og Sønderjylland er 268 kriseramte landbrug og 148 konkurstruede landbrug. Særligt er det værd at bemærke, at over 85 procent af de konkurstruede landbrug er kvæg- og svinebedrifter – og det er der en god grund til:

Landbruget i krise:

Kriseramte landbrug: 1700 (Sydjylland: 268)
Konkurstruede landbrug: 950 (Sydjylland: 148).

De kriseramte landbrug har høj gæld og likviditetsunderskud.
De konkurstruede har derudover lav effektivitet.

- Den største faktor er markedspriserne, som er faldet markant. Særligt priserne på svinekød og mælk er faldet, og det kan man mærke i landbruget, siger Klaus Kaiser.

Han vurderer derfor også, at mange af landbrugene ikke vil være at finde om fem år.

- Som landmand går man all-in, så der skal meget til, før man ændrer livsstil. Landbrugene lukker ikke frivilligt. Den finansielle sektor kommer derfor til at stoppe mange landbrug, da den finansielle sektor ikke har så stort et incitament i landbrugene. Så der er rigtig mange, der bliver tvunget til at lukke, siger Klaus Kaiser.