Overraskelsen var stor for Monika Bartosova, da hun fik fornem pris

Den tjekkiskfødte industrielle designer Monica Bartosova blev torsdag hædret for sit kandidatprojekt på Designskolen i Kolding, en træstol, som hun har skabt i samarbejde med den tjekkiske møbelfabrik TON.

Monica Bartosova troede, hun skulle have udleveret sit afgangsdiplom, da hun sammen med sin familie mødte op til translokation på Designskolen i Kolding, men til hendes store overraskelse, var der mere i vente.

quote

Jeg er fuldstændig overvældet og så glad.

Monica Bartosova, kandidat, Designskolen Kolding

- Jeg er fuldstændig overvældet og så glad, fortæller Monica Bartosova til TV SYD.

Den tjekkiskfødte industrielle designer blev nemlig hædret med et rejselegat på 25.000 kroner fra Nationalbankens Jubilæumsfond for sit kandidatprojekt, en træstol, som hun har skabt i samarbejde med den tjekkiske møbelfabrik Ton.

Monika har været en meget dygtig studerende på Designskolen Kolding, som har fået den højst mulige karakter for sit kandidatprojekt. En stol som på forbilledlig vis kombinerer de æstetiske og sociale karakteristika i dansk design med bøhmisk tradition for kunsthåndværk.

Træet er formet som et resultat af designerens genopdagelse af en særlig bøhmisk manuel bøjeteknik, der er blevet bevaret af den tjekkiske samarbejdspartner TON. Udover det særligt æstetiske udtryk sikrer håndbøjningen af træet en bæredygtig produktion, fordi teknikken minimerer spild under arbejdet. 

Tjekkiske Monika Bartosova fik pris på 25.000 kr. for sin stol, som er lavet som afgangsprojekt på Desigskolen i Kolding
Tjekkiske Monika Bartosova fik pris på 25.000 kr. for sin stol, som er lavet som afgangsprojekt på Desigskolen i Kolding
Foto: Designskolen, Kolding

Monica Bartosova havde inviteret hele sin familie til Danmark for at fejre afslutningen på sin kandidatgrad på Designskolen i Kolding, og også de blev meget rørte over, hun fik legatet.

- Nu skal vi ud og fejre det med en tur på Koldinghus og så spise sammen, siger Monica Bartosova.

Stolen vises lige nu i udstillingen Beyond Icons på Museet på Koldinghus.