Oversigt: Så meget er din kommune vokset eller skrumpet

I Tønder forsvinder folk ud af kommunen, mens Horsens knap kan udstykke grunde hurtigt nok. Beliggenhed og motorvej er forklaringen.

Gravemaskinerne er godt i gang på en mark i Provstlund ved Horsens. Inden for de seneste år er der blevet solgt over 120 byggegrunde i området, og nu er de gået i gang med anden etape, hvor der skal udstykkes 30 nye grunde. Men det stopper ikke her. Planerne er, at der skal etableres yderligere 80 byggegrunde i byen.

Det er lige før, at de ikke kan følge med i Horsens. Siden 2007 er antallet af borgere i Horsens kommune nemlig steget med 12,7%. Det er langt mere end alle andre kommuner i TV SYD’s sendeområde, som har et gennemsnit på 3%.

- Det er sådan et positivt problem, at det er svært at have nok produktion af bomuligheder. Men vi satser på at have 100-150 nye kommunale byggegrunde om året, der er salgsklare, siger Peter Sinding Poulsen, der er kommunaldirektør i Horsens Kommune, til TV SYD. 

På ti år er indbyggertallet i Horsens Kommune steget fra 79.000 til 89.0000. Det skyldes ikke mindst beliggenheden, mener kommunens bosætningskonsulent, Mette Munk Lauritsen.

- Vi får rigtig mange tilflyttere fra Aarhus og andre steder fra. Det betyder noget, at man kan pendle til sit arbejde, siger hun til TV SYD. 

Motorvejen ligger kun cirka tre minutter fra Provstlund, og banker man på dørene i den lille by er svaret det samme.

- Det var simpelthen på grund af motorvejen, og det at kunne komme til og fra området, siger Mette Wad Petersen, der er tilflytter.