TV der bevæger dig

På kirkegårdene sukker de også efter vand: Det er helt ekstremt

Maskiner gør, at der stort set ikke behov for at bløde jorden op, når der nedsættes urner eller kister, selvom den er knastør. Men vandes skal der for at holde liv i hække og planter. Her på Assistens Kirkegård i Fredericia. Foto: Vibeke Illum Marcussen, TV SYD

Graverne på kirkegårdene i vores område brugte sidste år tiden på at slå græs. I år går tiden med at vande.

Tørken er ekstrem. Og det går nu også hårdt ud over planterne på de danske kirkegårde.

- Vi holder først og fremmest kundernes gravsteder. Så vi vander meget for eksempel hækplanter og stauder, siger Jens Thorsen, der er kirkegårdsleder ved Vejle Kirkegårde, til TV SYD.

Endnu kan kirkegårdslederen ikke sige noget om, hvor dyr vandregningen bliver.

- Men hvis vi ikke vander, får vi store udgifter til nye planter, så det kan godt betale sig at vande. Det er især nye planter og nye træer vi vander, for de har ikke sat så lange rødder endnu, forklarer han.

Læs også Se video: Landmand kan blive tvunget til at slagte 100 køer

Graverne i Vejle bruger i øjeblikket meget tid på at vande, mens de sidste år brugte tiden på at luge og slå græs. 

- Det slipper vi så til gengæld for i år, siger Jens Thorsen.

På Fredericia Kirkegårde bliver der også vandet for at holde liv i hækplanterne.

- Det er helt ekstremt, og vi kan se det mange steder på hækkene. Vi har kun fået 11 millimeter siden april, siger driftsleder Ole Hougaard fra Fredericia Kirkegårde under Kirkernes Hus.

Maskiner hjælper i dag graverne så meget, at der stort set ikke er behov for at bløde jorden op, når der nedsættes urner eller kister, selvom den er knastør.

- De besøgende er meget hensynsfulde

De kirkegårde, som TV SYD har talt med i dag, oplever ikke store problemer med tændte lys ved gravstederne, som kan skabe en brandfare i den tørre natur. 

- Det er mest i juletiden, det sker, og da der er afbrændingsforbud, oplever vi, at de besøgende er meget hensynsfulde, siger Bent Høst, der er kirkegårdsassistent ved Haderslev Domsogn.

Hent vores nye Play App
Hent vores nye Play App
Hent vores nye Play App