Pårørende protesterede mod domme

Uden for Retten i Sønderborg stod pårørende med protest-bannere mod lave straffe i sager om vold mod børn. Det skete, da der blev afsagt dom i sagen om lille Tobias, der døde i Øster Højst for et år siden.

- Et eller andet sted synes jeg, at det er en ekstremt lav dom, siger Simone Danielsen til TV SYD. Hun er veninde med den lille drengs biologiske far.

- Omvendt havde jeg nok stadigvæk syntes, at den var for lav, selv om den havde været højrer. Der er ikke noget, der kan gøre det ud for, at vi mangler Tobias i dag.

Bør laves om

Tobias biologiske far mødte ikke op i retten i dag. Familien har været udrejst for ikke at blive påvirket retssagen, som har varet to uger.

Tobias' morbror, Jesper Schmidt Jørgensen, var til domsafsigelsen. Han var også skuffet.

- Jeg synes, dommene i Danmark er for små i forhold til, hvad man kan gøre. Det burde der laves om på. Jeg synes, at det er for lidt, at man kan banke et banke et barn, så det får så mange skader- og så kun få otte år, siger han til TV SYD.

Forsvarer: Tvivl

I sin gennemgang af dommen lagde retsformanden vægt på, at der i stedfarens tilfælde har været tale om omfattende mishandling. Og at der foreligger særdeles skærpende omstændigheder, som udløser otte års fængsel.

En afgørelse forsvareren ikke er enig i:

- Det er min opfattelse, at der er en sådan tvivl om, hvorvidt han er skyldig i forhold 2 - vold med døden til følge - at det er en tvivl, der burde komme ham til gode, siger forsvareren, Carsten Højer.

For hård

Han synes også, at straffen er for hård:

- Den er lige i overkanten af, hvad vi havde forventet. Vi har især problemer med at acceptere, at der har været tale om langvarig vold.

- Jeg synes ikke, det er godt nok underbygget, at der har været mishandling af Tobias i lang tid inden den frygtelige aften, hvor det hele gik galt. Vi fremlagde billeder, som ikke var ret gamle, hvor man intet kunne se på Tobias.

Uforståeligt

For de pårørende, der har fulgt retssagens tæt, er synspunktet uforståeligt:

- Især onsdag, hvor obduktionsrapporten blev lagt frem med alle de skader, han havde. Man kunne forestille sig, hvordan han havde haft det, siger Jesper Schmidt Jørgensen.

- Jeg synes, det er at tage pis på dem, der holder af Tobias. Er hans liv kun 12 år værd? Han havde måske 70-80-90 år at leve i, supplerer Simone Danielsen.

Forsvareren replicerer:

- Et barn, der omkommer under de omstændigheder, der er beskrevet her, er jo at karakterisere som en katastrofe. Men det vigtige i sådan en sag er ikke at lade sig rive med af katastrofens omfang, men at se skarpt på det, der faktisk skete, siger Carsten Højer til TV SYD.

Demonstration

I forbindelse med domsafsigelsen i formiddag var der arrangeret et optrin uden for retten fra foreningen, som ønsker højere straffe for vold mod børn.