Pludselig havde monument fået nissehuer på, og ingen vidste, hvem der stod bag

For ni år siden satte fem kvinder fra Jelling gang i noget, der først skabte stor medieomtale og sidenhen er blevet en tilbagevendende juletradition.

Tilbage i december 2013 var der gang i mange spekulationer i Jelling.

Byen var forud for julemåneden vågnet op til, at pælene på rekonstruktionen af Harald Blåtands gamle palisadehegn midt i byen havde fået nissehuer på.

Og det var en begivenhed, der hurtigt tiltrak mediernes opmærksomhed - både lokale, regionale og nationale. 

Se nyhedsindslaget fra TV SYD fra den 1. december 2013 via linket herunder:

- Palisaden ved Kongernes Jelling har været udsat for hærværk i nat - af den lidt mere kærlige slags, lød det i TV SYDS nyhedsudsendelse 1. december for ni år siden, hvor man også kunne fortælle, at gerningsmændene var ukendte.

I en af nissehuerne var der dog skrevet "God jul fra Palisadenissernes Venner".

Nissehuer på palisaden i Jelling.
I dag har 150 af de i alt 276 palisadepæle nissehuer på.
Foto: Aske Visser Ottosen

Gerningsmændene var dog ikke ukendte længe. Efter cirka en uge stod de frem: Karin Boeskov, Anette Ibæk Birkegaard Jensen, Trine Bach Hirth, Anne-Sophie Kortholm og Louise Thygesen.

Det var sidstnævnte, der fik idéen, og hun fik hurtigt Anne-Sophie Kortholm med på vognen, inden de sammen fik lokket nogle flere med på idéen i forbindelse med et forældremøde på skolen i begyndelsen af november.

quote

Vi var bare fem kvinder, der tænkte “lad os sætte de der nissehuer på”. Vi er ikke en aktionsgruppe

Anne-Sophie Kortholm, Palisadenissernes Venner

Men hvorfor sætte nissehuer på toppen af palisadesøjlerne? 

- Jeg har hele tiden set nissehuer på toppen af søjlerne. Nogle har set dem som skorstensrør, og børnene syntes, de lignede læbestifter, har Louise Thygesen tidligere fortalt til Vejle Amts Folkeblad.

“Lad os sætte de der nissehuer på”

De fem "gerningsmænd" fik hurtigt syet nissehuer til mere end 100 af de i alt 276 betonsøjler, der omkranser dele af det centrale Jelling. 

Herefter sneg de sig ud i ly af mørket.

- Vi var både nervøse og spændte og meget opmærksomme på ikke at blive opdaget. Nede på torvet var der lys og på seminariet var der fest, så hver gang der kom nogen, så lagde vi stigen ned, og så stod vi og fløjtede, fortæller Anne-Sophie Kortholm med et grin.

Opsætning af nissehuer på palisaden i Jelling.
På denne tid af året går solen ned for klokken 16, så derfor bliver nissehuerne traditionen tro sat op, mens det er mørkt.
Foto: Privatfoto

Det lykkedes at sætte nissehuerne op uden at blive opdaget, og så var det bare om at vente på reaktionerne fra resten af byen. 

Og de reaktioner, der kom, havde ingen af dem forventet.

Foruden den massive medieomtale kom der også en reaktion fra Nationalmuseet, der står for museet Kongernes Jelling og er dem, der står bag palisadehegnet.

Pressemeddelelse fra Nationalmuseet 2. december 2013 hvor de går med på "legen".
Pressemeddelelse fra Nationalmuseet 2. december 2013 hvor de går med på "legen".
Foto: Screenshot

- De gik med på den i stedet for at blive fornærmede eller anstødte, siger Anne-Sophie Kortholm, der også understreger, at det også blev gjort for at give folk et smil på læben.

- Det var jo ikke sådan, at vi havde snakket om, at vi skulle lave en happening. Vi var bare fem kvinder, der tænkte “lad os sætte de der nissehuer på”. Vi er ikke en aktionsgruppe, siger hun.

En juletradition i Jelling

Efterfølgende fik tiltaget så meget positiv respons, at det siden 2013 har været en årligt tilbagevendende begivenhed, og i 2018 valgte museet Kongernes Jelling sågar også at lave en udstilling, der omhandlede den nye juletradition i Jelling.

Nissehuer på palisaden i Jelling.
I 2007 fandt man ud af, at en 1,4 kilometer lang palisade havde omkranset Jelling i vikingetiden.
Foto: Aske Visser Ottosen

Gennem årene har der heller ikke hersket nogen tvivl om, at det er blevet en tradition, som borgerne i Jelling har taget til sig.

- Vi får jo ind i mellem henvendelser fra folk, der spørger om vi sætter dem op igen i år, siger Anne-Sophie Kortholm, som også har hørt om folk, der er kommet langvejsfra for at opleve fænomenet. 

I år har de pyntet palisadesøjlerne op til jul for 10. gang, og der har da ifølge Anne-Sophie Kortholm været snak om, hvorvidt folkene bag skulle fortsætte eller give stafetten videre.

- Vi har da snakket om, om vi skulle kravle på stiger, når vi bliver 70. Men vi synes det er hyggeligt, siger hun.