Paraffinklumper skyller op på Fanø strand

Hvide klumper paraffin skyllede i weekenden op på sandet langs Fanøs vestkyst. Klumperne kommer sandsynligvis fra skibe, der fragter paraffin.

Langs sandstrandene på Fanø har der siden weekenden ligget store klumper paraffin langs vandkanten. Paraffinen kommer sandsynligvis fra skibe, der transporterer det voksagtige hvide stof, som har renset deres tanke.

Klumperne er ikke et rart syn for projektleder for Ren Strand, Fanø, Peter B. Michaelsen, der arbejder for at holde øens strande rene.

- Det er nærmest fortvivlende. Nu har vi en hel sæson haft en rigtigt flot og ren strand, og vores gæster har været flinke til at tage deres skrald med hjem. Og så vender vinden, og det her kommer. Den her kamp er ikke vundet lige med det samme, siger han til TV SYD.

Sydvestjysk Brandvæsen har meldt sin ankomst mandag med en megastøvsuger, der skal tage sig af forureningen.

HVAD ER PARAFFIN, OG HVOR KOMMER DET FRA?

Ifølge Nationalt Center for Miljø og Energi, DCE, kommer paraffinen fra skibe, der renser deres tanke ude på det åbne hav.

- Paraffin kan være et element fra råolie, men så burde det være sort og tjære-agtigt. Det er sandsynligvis oprenset paraffin, der for eksempel bliver brugt til stearinlys, siger seniorforsker Pia Lassen.

Det er FNs internationale maritime organisation, IMO, der fastsætter reglerne for rensning og dumping ude på åbent hav, og ifølge reglerne hører paraffin ikke under farlige stoffer, og derfor må skibe gerne dumpe stoffet i havet, hvis de ligger over 12 sømil fra land.

Overstående artikel er en opdateret version.

Det fremgik tidligere, at det var kendt, hvor paraffinen kom fra samt hvordan det har påvirket dyrelivet på Fanø. Dette er upræcist. Præcis hvor paraffinen kommer fra og præcis hvordan den påvirker dyrelivet på Fanø er der ikke afklaring på. Artiklen er derfor rettet. (TV SYD, 28-08-2018)