Flere partier vil stoppe anke af patienterstatninger

Dansk Folkeparti og SF i regionsrådet i Region Syddanmark melder nu klart ud. Regionen skal stoppe med at anke erstatningssager.

- Det giver nogle mennesker nogle store problemer, når de får tildelt en erstatning, og de så risikerer at miste den igen. Og man er i forvejen i en meget vanskelig situation. Så jeg syntes, at vi skal stoppe med at anke sagerne, siger Dansk Folkepartis medlem af Sundhedsudvalget  Søren Rasmussen.

Hans udmelding kommer efter at formand for Sundhedsudvalget i regionen, Poul-Erik Svendsen (S), mandag her på TV2/FYN foreslog at tage sagen op i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger.

Har sparet 13 millioner kroner

Siden 2014 har Region Syddanmark sparet 13 millioner kroner ved at anke sager, hvor patiener ellers har fået tildelt en erstatning på grund af forkert behandling.

quote

Vi skal ikke være en region, der behandler vores borgere på sådan en måde. Nu har det fungeret i 22 år uden, at vi har anket, og så kan det også fungere fremover

Søren Rasmussen, Dansk Folkeparti

Det betyder, at patienter skal betale deres erstatning tilbage til regionen, hvis de taber en ankesag.

Regionsrådet besluttede i slutningen af 2014, at regionen skulle teste afgørelser, der havde givet patienter erstatning på 100.000 kroner eller mere. 

Beslutningen har mødt hård kritik. Blandt andet fra Patientforeningen, der ikke mener, at patienter, der i forvejen har det svært, skal vente endnu længere tid på en afgørelse og samtidig have større omkostninger til at føre sagen.

Kritik fra egne rækker

Nu får beslutningen også kritik fra egne rækker. Formand for Sundhedsudvalget i regionen, Poul-Erik Svendsen (S), mener personligt ikke, at Region Syddanmark må beregne besparelser ud fra ankesager.

Derfor vil han ved de næste budgetforhandlinger appellere til, at regionen ikke fremover indregner vundne ankesager i økonomien.

quote

Jeg byder Dansk Folkepartis forslag meget velkommen

Ida Damborg, SF

Dansk Folkepartis medlem af Sundhedsudvalget  Søren Rasmussen, vil gå endnu længere.

- Vi skal ikke være en region, der behandler vores borgere på sådan en måde. Nu har det fungeret i 22 år uden, at vi har anket, og så kan det også fungere fremover, siger Søren Rasmussen.

Han vil på lige fod med formand for Sundhedsudvalget i regionen, Poul-Erik Svendsen (S), tage sagen op i forbindelse med de næste budgetforhandlinger.

- Vi vil ved budgetforhandlingerne stille forslag om, at man fjerner sætningen om, at vi skal anke sager for at skaffe besparelser. De penge kan vi gode finde andre steder, siger Søren Rasmussen.

SF støtter forslaget

Også SF i Region Syddanmark støtter forlaget.

- Jeg byder Dansk Folkepartis forslag meget velkommen. Vi stod uden for budgetforliget i efteråret 2014 blandt andet på grund af, at denne ankepraksis kom på som et spareforslag. Vi skal tænke på borgerne, og det sker ikke i de her sager, siger Ida Damborg (SF), der sidder i Forrretningeudvalget i Regions Syddanmark.

- Her er der tale om borgere, der har været igennem et langt forløb, og som i første omgang har fået ret i, at vi  ikke har behandlet dem ordentligt. Så fortjener de ikke at skulle igennem endnu en runde, bare for at vi kan spare penge, siger hun.