Luksusrejser og topløn: Ewii-boss fratræder med øjeblikkelig virkning

Sponsorrejser, hvor familien er med, en løn helt i top, og tætte relationer med storkunder, belaster Ewii-chef Knud Steen Larsen før bestyrelsesmøde i dag. Det er en hetz, siger koncernen.

Er det ok, at chefen for Trekantområdets største energiselskab Ewii tager sønner og hustru med på luksus-sponsor-rejser, og er det inden for rimelighedens og habilitetsreglernes grænser, at han i sin fritid investerer store beløb sammen med nogle af selskabets storkunder.

Det er blevet omdrejningspunktet i en spirende kritik fra repræsentantsskabsmedlemmer af administrerende direktør Knud Steen Larsen, der er bosiddende i Odense, men er direktør for Ewii-koncernen, der har hovedsæde i Kolding. 

Sagerne diskuteres formentlig på Ewiis bestyrelsesmøde i dag, men informationschef Claus Blem Jensen ønsker ikke at oplyse, hvad bestyrelsen har på dagsordnen på mødet, der startede klokken 8 i morges.

Ifølge fagmediet Energiwatch har Knud Steen Larsen uden fyldestgørende at informere bestyrelsen plejet private økonomiske interesser i investeringsselskabet Othania Invest sammen med Ewii-kunder og underleverendører.

Det drejer sig bl.a. om Munck Gruppens direktør Hans Chr. Munck, Thomas Arne Fischer fra konsulentfirmaet Valcon og Energi Danmarks direktør Jørgen Holm Westergaard. Selskabet drives af Knud Steen Larsens sønner.

Lav profil

Hidtil har bestyrelsesformand Steen Dahlstrøm, der er borgmester i Middelfart, holdt lav profil om sagen.

Og han har heller ikke kommenteret på en ny sag, som Jyllands Posten bragte mandag.

Her kom det frem, at Knud Steen Larsen via Ewiis sponsorat af OB bl.a. har haft familie på cruise i Middelhavet og sønnerne med på luksusresort i det skotske højland. I lørdags kom Knud Steen Larsen og hustru hjem fra en netværkstur til Shanghai i Kina.

Senest i dag har Energiwatch offentliggjort en artikel, der afslører, at Knud Steen Larsen sammen med økonomidirektør Jens Christian Sørensen siden 2010 har fået fordoblet direktionslønnen til 9,7 millioner kroner årligt.

Det er et ganske usædvanligt lønniveau, oplyser Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, til fagmediet - især i betragtning af, at Ewii sidste år havde et underskud på driften på 122 millioner kroner.

Tidligere har medier stillet kritisk på Ewiis investering på 36 millioner kroner i det fynske firma Digizuite, der har Søren Skovbølling som stifter og medejer. Han er også med i OB's sponsornetværk.

Købet gav ifølge Mediewatch dønninger i bestyrelsen, fordi der var tale om at overtage en underskudsforretning.

Helt ude af proportioner

Hos Ewii betragter man den intense interesse for Knud Steen Larsens økonomiske transaktioner som en hetz.

I en mail fra pressechef Claus Blem Jensen hedder det bl.a., at Knud Steen Larsen i sin kontrakt har indføjet, at han må have sin hustru med på sponsorrejser. Desuden understreges det:

"EWII er en PRIVAT virksomhed. Vi er altså IKKE offentlig ejet, vi er IKKE ejet af vores kunder, og vi er IKKE et andelsselskab, som en række andre virksomheder i vores branche. Vi agerer som enhver anden privat virksomhed i dette land – nemlig på forretningsmæssige vilkår, og derfor også ud fra hvor det giver den bedste forretning." 

Desuden oplyser han følgende:

"Det er kendt og almindeligt brugt, at en ægtefælle repræsenterer en virksomhed sammen med sin pågældende ægtefælle, der er erhvervsleder. Det er almindelig kutyme og har været det i mange år, ganske enkelt fordi det skaber værdi. Det er der heller ikke noget nyt i. Det er rigtigt, at Knud Steen Larsens to sønner har deltaget i en netværkstur med OB til Skotland. Dette fik de en unik mulighed for at deltage i, hvilket vi valgte at udnytte. Det var en almindelig netværkstur med fagligt og forretningsmæssigt indhold", hedder det.

Claus Blem Jensen kalder den hidtige dækning for "helt ude af proportioner".

"At Knud Steen Larsen deltager i et netværksarrangement med OB et par gange om året og vælger hvornår det giver mening at hans hustru deltager i dette, kan med ingen rimelighed skaleres op til, at han rejser verden rundt med sin familie på EWIIs regning. Netværksarrangementer hører til i vores sponsorportefølje, og det er der mange gode personer i EWII, der deltager i aktivt. Dette gælder også for Knud Steen Larsen.", skriver Claus Blem Jensen.

Brugerne bestemmer

Ewii er ifølge vedtægterne selvejende, men et repræsentantskab bestående af 120 brugere, er øverste myndighed, der vælger 15 af bestyrelsens 17 medlemmer. 

Repræsentantskabet mødes tre gange om året.

Forslag om mistillid til bestyrelsens formand eller den samlede bestyrelse skal fremsættes af mindst 15 repræsentantskabsmedlemmer for at kunne optages på dagsordenen, fremgår det af vedtægterne. 

Der er utilfredshed med direktøren i repræsentantskabet. Fra TV SYD mandag