2-årig stanget omkuld og trampet på af sultne hjorte

Det danske dyrevildt har i de seneste måneder været i brunst. Derfor er de nu ekstra nærgående, hvilket søndag gik galt for en familie fra Guldager.

Brølet kan høres flere kilometer væk. De afmærker deres territorium, ruller sig i mudderhuller og indhyller pelsen i egne kropsvæsker. Det er ren parfume for de lystige hunner. I enkelte tilfælde kan der opstå gevirkampe med værdige modstandere, men oftest bliver de drevet på flugt i en vild jagt. 

Hjortene har siden september været i brunst, hvilket ikke er gået stille for sig rundt omkring i de danske skove. Dyrene myldrer derfor frem fra krattet, hvilket får flere familier til at tage ud for at fodre de livlige dyr i de flotte, efterårsprægede skove.

Men en voldsom episode i Nørreskoven ved Esbjerg vidner om, at det kan være meget farligt at komme for tæt på de vilde dyr.

Undgik de brølende hanner

Som så ofte før tog familien Kristensen i søndags turen til Nørreskoven ved Esbjerg. Med sig havde de en stor pose gulerødder til de mange sika-, då- og kronvildt, som bor i skoven.

Faren i familien fortæller til TV 2, at de var blevet advaret om, at hjortene på grund af brunsten ville være mere nærgående. 

- Derfor var vi ekstra opmærksomme på, at vi ikke skulle gå for tæt på dem, siger han og fortæller, at både hans kone og parrets to børn, Alexander på fem år og toårige Benjamin, var taget i skoven.

Brølene fra de store hanner kunne familien høre på afstand, og de gik derfor i en stor bue udenom. Efter at have fodret en gruppe mindre rådyr drog familien videre gennem skoven. Der var stadig en hel del gulerødder i posen.

- Pludselig kom der en stor han gående hen imod os, så vi valgte at gå den anden vej, fortæller far til Benjamin og siger, at familien herefter begav sig tilbage mod den mindre gruppe af rådyr.

Og her gik det galt.

quote

Flere af dem prøver at få hovedet helt ned i posen. Jeg når slet ikke at registrere det, før Benjamin pludselig er blevet stanget omkuld.

2-årige Benjamins far

Stanget omkuld

- Mens vi står og fodrer dem, kommer der rigtig mange til, og flere af dem prøver at få hovedet helt ned i posen. Jeg når slet ikke at registrere det, før Benjamin pludselig er blevet stanget omkuld.

En ung hjort forvildede sig ind i gruppen og gik til angreb på den yngste søn, Benjamin. Herefter hoppede den henover den toårig drenge, hvis baghoved bliver slået hårdt ned i jorden.

- Jeg er fuldstændig rystet, og jeg ved slet ikke, hvad jeg skal gøre. Det går så stærkt, husker Benjamins far, som alligevel handlede hurtigt.

Han løftede Benjamin op og prøvede at skræmme hjorten væk med lyde og fagter. Og det virkede.

- Benjamin græder helt vildt, og han bløder ned ad baghovedet. Og så har han fået en stor, blå streg under øjet, siger han. 

Benjamin blev kort efter ulykken kørt på skadestuen, hvor han blev limet i baghovedet og undersøgt for andre skader.
Benjamin blev kort efter ulykken kørt på skadestuen, hvor han blev limet i baghovedet og undersøgt for andre skader.
Foto: Tue Helle Kristensen, TV 2

Også den ældste søn Alexander var skræmt for vid og sans.

- Han løb væk fra stedet, fordi han blev så bange. Han var helt ude af den og råbte, at han ville ud af skoven med det samme, siger Benjamins far

Forbudt at håndfodre

Angreb af hjorte, som det familien Kristensen var udsat for, er langt fra en sjældenhed, på denne tid af året. I Nørreskoven fandt en lignende episode sted i 2014, hvor en treårig dreng blev stanget. 

Derfor er der også meget strenge retningslinjer for, hvordan man skal færdes omkring dyrene, oplyser Torben Christiansen, skovfoged i Dyrehaven i Klampenborg.

quote

Kommer man for tæt på, så kommer man ind i deres angrebszone, og derfor skal man holde god afstand.

Torben Christiansen, skovfoged, Dyrehaven i Klampenborg.

- Man skaber muligheden for en dum situation, hvis man kan kommer tæt på hjortene og fodrer dem. Derfor siger vi også, at vi ikke vil have, at man håndfodrer hjortene, siger han og understreger, at det er en dårlig idé at sætte sine børn ind foran for at give dem en næroplevelse: 

- Kommer man for tæt på, så kommer man ind i deres angrebszone, og derfor skal man holde god afstand. 

Derfor bliver dyrene også skudt, hvis de bliver for tamme og nærgående, konkluderer han. 

Lær de tre vigtigste huskeregler, når du møder de vilde dyr i skoven:

Skovfoged Torben Christiansen forklarer, hvordan du skal forholde dig til hjorte i brunst.

Lim i baghovedet og sæbeøje

Benjamins far mener ikke, at familien kunne gardere sig bedre mod det pludselige angreb.

- Vi har været der mange gange før, og dyrene er aldrig før gået så tæt på og stukket hele hovedet ned i posen. Jeg synes hellere, man skulle overveje at lukke dele af skoven af, så vi som besøgende ikke kommer for tæt på de dyr, der er ekstra nærgående i den periode.

For sønnen Benjamin har oplevelsen ført til et sæbeøje og et limet sår i baghovedet. Derudover har han taget episoden med ophøjet ro.

- Han var nok den, der var sejest af os alle sammen. Han sad bare helt roligt bagefter, og han har det fint nu, siger hans far og slutter:

- Men der går nok noget tid, før vi skal hen i skoven igen.

Esbjerg Kommunes skovfoged Nicklas Ibsen bekræfter over for TV 2, at kommunen har registreret episoden.