Blæsende uge forude: Vindstød af stormstyrke truer vestkysten

Det i forvejen ustadige februarvejr bliver endnu mere "vildt", når flere kraftige lavtryk passerer forbi landet i ugens løb.

Først gik vejret fra "rigtigt" vintervejr til mildt februarvejr, men nu venter der decideret efterårsagtigt vejr med regn og rusk forude.

Det sker, når flere kraftige lavtryk i ugens løb skal passere lige forbi landet. I den forbindelse vil der således forekomme udbredt regn, men det, man for alvor vil kunne føle, er den voldsomme vind, der ser ud til at følge med lavtrykspassagerne.

Selvom der fortsat hersker en vis usikkerhed om de præcise vindstyrker, så ser onsdag i første omgang særdeles blæsende ud. 

I dagens løb tiltager vinden til kuling de fleste steder, og i aftenens løb kan man langs den jyske vestkyst samt ved andre vestvendte kyster opleve hård- eller stormende kuling, med vindstød af stormstyrke eller lokalt stærk storm.

Torsdag aftager vinden en overgang, inden et nyt kraftigt lavtryk bevæger sig forbi landet i fredagsdøgnet.

Passagen er meget usikker, og afhængig af om lavtrykket passerer nord om landet, eller syd om landet, så vil vejforholdene blive meget forskellige.

Bevæger lavtrykket sig syd om landet, vil vinden dreje i nordøst, og nedbøren kan gå over i regulær sne, mens vi risikerer at få endnu en omgang med særdeles blæsende vejr, hvis lavtrykket bevæger sig nord om landet.

Seks år siden sidste februarstorm

Selvom der ikke umiddelbart er udsigt til regulært stormvejr, så er det ikke utænkeligt, at lavtrykkene udvikles yderligere og kan give os middelvinde af stormstyrke.

I så fald vil det være første gang i årets anden måned siden den 7.-8. februar 2011, hvor en storm ramte landet med middelvinde på 29,3 m/s og vindstød på 36,5 m/s ved Thorsminde.

Siden 1891 er vi i Danmark blevet ramt af 19 storme i februar måned.