Risiko for stormflod: Det nye år begynder vildt og stormfuldt

Vandstanden ser ud til at kulminere omkring Lillebælt, men der er flere steder i landet vandstanden stiger over en meter.

Længevarende vestenvind efterfulgt af kraftig nordenvind er opskriften på forhøjet vandstand og måske stormflod i store dele af Østersøen. 

Kulminerer omkring Lillebælt 

Vandstanden kulminerer omkring Lillebælt. I Sønderborg kan man forvente op i nærheden af 140 centimeter forhøjet vandstand onsdag eftermiddag. Det vil give oversvømmelser, da det er langt over eksempelvis Havnegade, der ligger ud til Alssund.

Længere oppe i Lillebælt ventes knap så høj vandstand. I Haderslev kan man komme op omkring 125 centimeter over daglig vande. 

Onsdag 2. januar 2019 klokken 12
Onsdag 2. januar 2019 klokken 12
Foto: Grafik / TV 2 Vejret

Storm fra nord skubber vandet ind i bælterne

Med nordvestenvind skubbes vand fra Nordsøen og Skagerrak til Kattegat, og med nordenvind stiger vandstanden for alvor i fjordene. Tirsdag middag kan der være vindstød af stormstyrke i et stort område omkring Kattegat og i Nordjylland.

Onsdag klokken 0:00
Onsdag klokken 0:00
Foto: Grafik / TV 2 Vejret

Det er det langvarige vindpres, der fører til, at vandet flyttes. Vinden er drejet fra nordvest til nord, hvilket hjælper med at skubbe vandet fra Kattegat til Storebælt og Lillebælt. De kraftige vindstød, som vist på prognosekortene, kan her knække grene, flytte trampoliner eller lignende.

Tirsdag den 1. januar 2019 klokken 12.
Tirsdag den 1. januar 2019 klokken 12.
Foto: Grafik / TV 2 Vejret

Onsdag eftermiddag begynder vinden for alvor at aftage, men som man kan se, er der stadig et kraftigt vindpres fra nord.

Det er sikkert, vi får betydelig forhøjet vandstand tirsdag nat og onsdag, men der er fortsat nogen usikkerhed om vinden, så vandstanden kan blive anderledes end beskrevet. Den præcise vindstyrke er vigtig, men navnlig for fjordene er vindretningen også meget afgørende.