Er lakrids sundere end vingummi? 10 myter om slik og søde sager

Hvad er op og ned i forhold til sukker og slik? Få svarene her.

Verdensmestre.

Umiddelbart en flatterende titel, men lige i denne kontekst nok ikke noget at prale af. Danmark er det land i verden, der forbruger mest slik. Det viser en undersøgelse fra Euromonitor, der har undersøgt slikforbruget i 100 lande.

De danske slikmunde indtager årligt 6,6 kilo slik per person. Med chokolade oveni er det 12,3 kilo.

I ti dage har Michael Olesen fra Gram levet uden slik. 100 kilo er det blevet til om året, så det kan være svært at stå imod, når sukkertrangen sætter ind. Kan hypnose hjælp? Se tredje afsnit af serien 'Slut med slik' her. 
Video: TV 2 Østjylland

Men hvad er alternativerne? Findes der sundt slik, er bananchips et sundt alternativ til almindelige chips, og taber man sig af lightsodavand?

Preben Vestergaard Hansen, magister i human ernæring ved Københavns Professionshøjskole, giver her nogle af svarene i forhold til sukkerindhold- og indtag.

Ti myter om slik og søde sager:

1: Flødeboller er sundere end meget andet slik

NEJ

- Flødeboller er baseret på æggemasse, hvilket giver protein, og så er der chokolade, som indeholder antioxidanter, tilsat sukker, og en bund med noget stivelse. Så hvis man indtager én flødebolle, der jo kun vejer 10-15 gram, er det et fornuftigt valg. Men hvis man indtager en to-tre stykker, så svarer det til en halv liter sodavand. Der er tilsat 64 gram sukker pr. 100 gram i flødeboller, og der er omkring 60 gram i slik. 

 

2: Mørk chokolade er en sund chokolade

JA

- Mørk chokolade indeholder en fornuftig fedtsyresammensætning. Chokolade indeholder fra naturens side antioxidanter, hvis det er den rigtige kvalitetsvare, og så er der ikke så meget sukker i, hvis det er den rigtige mørke chokolade. Et stykke chokolade er derfor ikke så slemt. Det kan man tillade sig at kalde for sundt slik, hvis bare man indtager det i en begrænset mængde.

3: Bananchips, æblechips og müslibarer er sunde alternativer til slik

NEJ

- Alt, der har med tørret frugt at gøre, hører ikke med til frugt, fordi det indeholder meget sukker. Bananchips, rosiner, dadler og figner indeholder cirka 60 gram frugtsukker pr. 100 gram, det samme som i slik, så det er ikke et godt alternativ, det er faktisk at sidestille med slik.

4: Lightsodavand er bedre end sukkersodavand

NEJ

- Der er noget, der tyder på, at lightsodavand kan trigge ens behov for at få noget sødt, for man får en sød oplevelse, men ikke en stigning i blodsukkeret.

- Det kan medføre, at kroppen reagerer ved, at du skal have sukker frem for det søde i sødestofferne. Derudover er der noget psykologisk i, at hvis du indtager lightprodukter, så kan man spise noget mere usundt for at kompensere. Det er absolut ikke noget alternativ. Tag hellere noget sukkersodavand en gang imellem.

5: Popcorn er et sundt alternativt til slik

JA OG NEJ

- Der er ikke sukker i popcorn, der består af tørret majs. De er fremstillet på baggrund af kogt olie med meget salt på, hvilket ikke er smart. Mikropopcorn er federe, end hvis man selv laver dem, og kaloriemæssigt er mikropopcorn på niveau med chips. Hvis man selv laver dem og ikke salter dem, er popcorn et fornuftigt alternativt til sukker og slik, hvis de altså bliver tilbederedt på den rigtige måde.

6: Man bliver mere sulten af at spise slik

JA

- Hvis du får sukker, stiger insulin-niveauet. Insulin er et hormon, der får blodsukkeret til at falde igen, og hvis du får meget sukker, så stiger insulinkoncentrationen i blodbanen, og det får blodsukkeret til at falde meget hurtigt. Og blodsukkerfaldet medfører, at du bliver sulten igen. Det er derfor, man siger, at man skal spise fuldkornsprodukter for at opretholde et lavt blodsukker. Så sukker kan medføre øget sult, selv om du får mange kalorier.

7: Honning er sundere end sukker

NEJ

- Honning og sirup er det samme som almindelig sukker, det er bare bier, der har lavet det i stedet for, at det kommer fra roer. Honning og raffineret sukker er altså noget, vi kan sidestille. Honning søder mere, og der er mere vand i, og derfor bruger man måske mindre af det.

- Derudover får man en smagsoplevelse ud af det, hvilket du ikke får af sukker, der bare er sødt. På den måde kan det være et lille alternativ til sukker. I øvrigt er produkter som krystalsukker, flormelis og rørsukker også det samme som almindelig sukker.

8: Der er mindre sukker i lakrids end almindeligt slik

JA

- Lakrids er meget smagfyldt, det er ikke så sukkerholdigt og indeholder flere fibre end vingummi. Men kaloriemæssigt, 360 kalorier pr. 100 gram, ligger det på niveau med vingummi. Der er 48 gram sukker i lakrids pr. 100 gram og 60 gram i almindeligt slik, hvilket gør det til et godt alternativ.

9: Juice og smoothies er sundere end sodavand

JA OG NEJ

- Der er næring i frugtjuice, men der er også et højt frugtsukkerindhold. I det sukker, der er i almindelig, tørret og presset frugt, er kemien den samme, som man kender det fra almindeligt hvidt pulversukker.

- Tropejuice, eksempelvis, indeholder papaya, ananas og banan, som er de frugter, der har det højeste sukkerindhold. Tropejuice indeholder cirka 14 gram frugtsukker, hvorimod en sodavand indeholder 8,5 gram sukker. Hvis man køber æblejuice, får man samme sukkerindhold som en sodavand.

10: Almindelig frugt feder ikke

NEJ

- En banan indeholder 14 gram frugtsukker, så hvis man spiser mange bananer, tager du på, for sukkermæssigt er det det samme som en sodavand. Man skal være opmærksom på, at der er noget frugt, der er meget sukkerholdigt, som banan og ananas, hvorimod jordbær og hindbær ikke er så sukkerholdige. Man skal spise frugt, men variere det og så også spise mange grøntsager.