Esbjergenser i kamp mod Islamisk Stat: - Jeg håber, jeg har skudt nogen

Politiet tog passet fra 32-årige Martin fra Esbjerg, der har kæmpet mod Islamisk Stat. Nu går han i retten for at få det igen.

Var det i orden, at Syd- og Sønderjyllands Politi i sommer tog passet fra en 32-årig mand fra Esbjerg? Det spørgsmål skal Retten i Esbjerg tage stilling til i en sag, der begynder tirsdag. 

Politiet inddrog 11. august passet tilhørende den 32-årige Martin. 

Han fik inddraget sit pas, efter et vidne havde overhørt en telefonsamtale. Her fortalte Martin angiveligt, at han var på vej til Syrien for at kæmpe mod IS, og han fortalte også - ifølge vidnet - at han havde skudt 14 personer. Det har dog intet på sig, siger Martin under sin forklaring i retten.

Vidnet har senere vist sig at være en betjent, som overhørte telefonsamtalen i et fitnesscenter. 

Indrømmer skud mod Islamisk Stat

Folketinget gav sidste år politiet beføjelse til at tage passet fra danske statsborgere, som mistænkes for at være på vej i krig i for eksempel Irak eller Syrien.

quote

Det var ligesom 1945, bare et helt andet sted

32-årige Martin

Inddragelsen af Martins pas baserede dog på oplysninger om, at han tidligere havde været i Irak for at kæmpe mod Islamisk Stat (IS). 

Her kæmpede han ifølge egne oplysninger på de kurdiske Peshmerga-styrkers side:

- Jeg synes, det var et helt vildt fedt fællesskab, siger Martin i retten om samværet med de kurdiske peshmergastyrker. 

- Det var ligesom 1945, bare et helt andet sted, fortæller han med henvisning til de allieredes kamp mod Nazi-Tyskland i 2. verdenskrig. 

I krig mod IS

Martin fortæller i retten, at han hjalp med at beskytte soldaterne, når de rykkede frem mod landsbyer, som Islamisk Stat kontrollerede. Han løsnede også selv skud mod krigere fra Islamisk Stat og har 'tømt otte magasiner med 30 skud i hver'.

 - Om jeg har skudt nogen? Ja det håber jeg da, lyder det fra Martin i retten. 

Martin kæmpede således på det rigtige hold, siger forsvarsadvokat Erbil Kaya. Han henviser til, at Peshmerga anerkendes af koalitionen - og dermed Danmark - som værende en del af kurdernes officielle hær.

- Han har gjort det, vi selv gør som land, nemlig bekriger IS. Danmark og koalitionen fra luften, kurderne fra landjorden. Det er vanskeligt at se, hvorfor han skal kriminaliseres, når han bare gør, hvad den danske stat gør, siger forsvareren.

Han mener derfor, at betingelserne for at inddrage passet ikke er opfyldt.

Lignende sag i København

Martin har ikke udgjort en trussel mod hverken den danske stats sikkerhed eller den offentlige orden, lyder det fra forsvarsadvokaten.

Der er kun ét enkelt fortilfælde, hvor de nye regler om pasinddragelse er blevet prøvet ved en domstol.

I begyndelsen af 2016 gik den 22-årige dansk-kurdiske kvinde Joanna Palani i byretten i København for at få sit pas tilbage.

Hun tabte imidlertid sagen, og politiet fik medhold.

Søsterorganisation til PKK

Erbil Kaya mener, at sagen med 32-årige Martin adskiller sig fra Palani's sag på et væsentligt punkt:

- Martin adskiller sig fra Palani-sagen ved, at han kun har kæmpet på Peshmerga's side. Palani kæmpede med og for den kurdiske milits YPG, der anses for at være en søsterorganisation til PKK, siger Erbil Kaya.

PKK - Kurdistans Arbejderparti - står på EU's og Natos lister over terrororganisationer.

Anklager Christel Hejmdal ønsker ikke at kommentere sagen forud for, at retten behandler sagen. I alt 11 borgere har fået passet inddraget, siden de nye regler trådte i kraft.

Der falder dom i sagen om den 32-årige Martin den 25. oktober.