Jubel på de sociale medier: Nu må fodboldpigen Rokhsar blive i Danmark

Flygtningepigen Rokhsar Sediqi og hendes familie, der blev skildret i dokumentaren 'Mon de kommer om natten?', fik tirsdag aften en historisk melding.

​Dokumentaren 'Mon de kommer om natten?' blev vist på TV 2 i januar og vakte dengang stærke følelser hos mange.

Historien handler om den 16-årige flygtningepige Rokhsar Sediqi, som var fuldt integreret i Danmark, havde masser af veninder og var en af de bedste fodboldspillere i Frem Thyregod  - men samtidig måtte leve under et konstant pres og frygten for at blive sendt tilbage til Afghanistan.

Men nu, efter seks års venten på en afgørelse, har Rokhsar og hendes familie i Give endelig fået svar på deres ansøgning om opholdstilladelse i Danmark.

 

Tirsdag aften fik de en opringning fra Udlændingestyrelsen med en melding om, at de må blive i Danmark.

"Helt fantastiske gode nyheder. I går aftes blev Rokhsar fra Emil Langballes film MON DE KOMMER OM NATTEN? og hendes familie ringet op og fik fortalt, at de har fået ophold i Danmark på baggrund af deres ansøgning under paragraf 9C stk 1, som går på barnets tarv", skriver presseansvarlig Line Bilenberg på dokumentarens Facebook-side.

Facebook-opdateringen har foreløbig fået tæt på 900 likes og mange positive kommentarer.

"Hvor er det dejligt og høre det varmer. Håber familien nu kan få fred i sindet", skriver eksempelvis Meral Rustemi, mens andre påpeger det betænkelige i, at der skal en dokumentarfilm til for, at Udlændingestyrelsen kan fremskynde en afgørelse.

"Det er godt. stort tillykke! (men også skræmmende at det jo nok har noget med den store medie-dækning at gøre... hvor mange derude får ikke samme mediedækning...?)", lyder det fra Katya Sander.

Historisk afgørelse - trods tidsbegrænsning

Siden Rokhsar og familien flygtede til Danmark i 2011, har de gang på gang fået afslag på deres ansøgninger om opholdstilladelse. Begrundelsen var angiveligt, at familiens udsagn om, at de var forfulgt af Taleban i hjemlandet Afghanistan, blev anset for at være "konstrueret til lejligheden".

Familiens seneste ansøgning, som samtidig var absolut sidste mulighed for at opnå asyl i Danmark, blev indgivet i efteråret 2014. Denne gang var ansøgningen begrundet med Rokhsars store tilknytning til Danmark og med henvisning til Udlændingelovens paragraf 9C stk 1, som går på barnets tarv.

Det er første gang nogensinde, at en børnefamilie får humanitært ophold i landet med begrundelse i "barnets tarv". Så afgørelsen er historisk - selv om den ikke er permanent.

"Opholdstilladelsen er tidsbegrænset og er givet til og med 28. marts 2019 med mulighed for varigt ophold," står der i papirerne fra Udlændingestyrelsen, der onsdag formiddag er sendt på mail til familien via Dansk Flygtningehjælp

Der er således taget hensyn til barnets tarv samt tilknytning til Danmark i Udlændingestyrelsens afgørelse, og herunder er der lagt vægt på hensynet til familiens generelle psykiske tilstand og belastningsreaktioner som følge af deres ophold her i landet.

Afgørelsen tager udgangspunkt i alle seks søskende samt de to forældre og gælder for hele familien Sediqi.

Familien har udtalt, at de naturligvis utroligt glade og lettede, men at de har brug for ro og derfor ikke på nuværende tidspunkt ønsker at stille op til interview.