KIF’s regnskab er "hårrejsende læsning" - salg af hallen er livlinen

KIF Kolding København er i akut pengemangel. Egenkapitalen er negativ efter stort underskud, og klubben må ikke skrive kontrakter.

Mens jule- og nytårsfreden har sænket sig over det meste af landet, er der nok at spekulere over i håndboldklubben KIF Kolding København.

Et stort underskud på 14,2 mio. kr. i det seneste regnskabsår har tømt kassen i klubben, hvor direktør Jens Boesen kan notere sig en negativ egenkapital og et forbud mod at skrive kontrakter med spillere.

Dermed er klubben ikke bare sportsligt hæmmet, men samtidig også truet på livet. Kommer der ikke penge i kassen, kan det være slut med Danmarks mest vindende klub.

(tal i 1.000)2015/20162014/2015
Egenkapital-12.019-2.323
Kortfristet gæld27.32731.940
Likviditet529
Personaleomkostninger19.94323.973
Resultat-14.197-1.643

Derfor kæmper man i Kolding lige nu for at strikke en redningsplan sammen.

- Vi arbejder på den hver dag, og så længe, der er interesse, og så længe, vi vinder håndboldkampe, så er der en mulighed for at komme igennem, siger Jens Boesen.

Han måtte sluge et revisorforbehold i det nyligt aflagte årsregnskab, fordi det ikke er blevet præciseret godt nok, hvor stor usikkerheden omkring klubbens redningsplan er.

Det er en klar advarselslampe, der lyser, og i investeringsbranchen er man ikke imponeret over regnskabet.

- Det er hårrejsende læsning. Der er tale om en klub med et stort underskud, negativ egenkapital, en forretningsmodel baseret på ekstraordinære indtægter, og nu skal man igennem flere nedskæringer uden, at det må koste på kvaliteten af spillet. Det hamonerer bare skidt, lyder dommen fra økonom i investeringsbanken Nordnet Per Hansen.

En del af KIF-planen er dog, at man forsøger at sælge en del af aktierne i det halkompleks, som håndboldklubben for omtrent 10 år siden investerede i.

Ifølge JyskeVestkysten har KIF over de seneste 10 år sammenlagt haft underskud på 67 mio. kr. Heraf skulle omkring 47 mio. kr. dog været investeret i Koldinghallen, der nu lystrer navnet Sydbank Arena, som klubben ejer en del af, og det er de penge, som KIF Kolding København nu forsøger at få en del af tilbage i form af et aktiesalg.

- Hvis jeg kunne sælge halvdelen af vores ejerandel, så vil jeg være tilfreds. Vi ejer ca. 20 pct. i dag, og det skal vi ikke nødvendigvis gøre, siger Jens Boesen.

Med en kortsigtet gæld på 27 mio. kr. og landets højeste personaleomkostninger på 19 mio. kr. (2015/2016-tal) så er der et tungt pres på direktøren, der dog tidligere har haft stor succes med at sikre klubben ekstraordinære indtægter i situationer, hvor klubben har været trængt.

De seneste år er der flere gange blevet tilført millionbeløb, og nu er behovet der igen.

- Vi skal have en løsning klar inden længe. Det bliver formentlig i begyndelsen af det nye år, at det kommer på plads, og vi kan sende et nyt regnskab til DHF, fortæller han.

Han peger på, at årsskiftet markerer afslutningen på det langstrakte forløb omkring opkøbet og ombygningen af Sydbank Arena. Håbet er, at man kan tjene penge på andet end håndbold i den moderne arena. Samtidig skal der være endnu stærkere fokus på omkostningerne, siger Boesen.

For hver krone, der kom i kassen i den forgangne sæson, brugte KIF Kolding København godt halvanden krone.

Derfor er det nødvendigt at skære yderligere i omkostningerne. I fjor barberede man fire mio. kr. af personaleomkostningerne, som er dansk håndbolds suverænt højeste.

- Vores omkostningerne til afvikling af kampene er betydeligt højere, end det er tilfældet hos vores konkurrenter. Og derfor handler det for os i høj grad om at sænke dem, siger Jens Boesen.

KIF Kolding København er aktuelt nummer syv i den danske liga med fire point op til den top tre, som klubben har været fast bestanddel de seneste mange år.