Varmen slår rekorder: Over 24 grader i Store Jyndevad

Med temperaturer på mere end 24 grader er lørdag den næstvarmeste oktoberdag i dansk vejrhistorie.

Sommerlig varme har lørdag for alvor ramt Danmark med temperaturer over 24 grader.

Det er helt usædvanligt høje temperaturer for årstiden, og lørdagen igennem er der flere steder i landet sat nye standarder for, hvor varmt det kan blive så sent på året.

Varmeste dag så sent på året blev i Store Jyndevad

Lørdag eftermiddag stod det klart at den regulære sommervarme over Danmark, for alvor har skrevet sig ind i historiebøgerne. Ved DMI's officielle vejrstation i Store Jyndevad, ved den dansk-tyske grænse, nåede temperaturen lkort før klokken 16 op på hele 24,3 graders varme - og så varmt har det aldrig før været på denne tid af året.

Dermed blev den tidligere rekord på 23,5 grader målt den 16. oktober 1949 slået med hele 0,8 grader, og ikke nok med det - kun én gang før er der målt en højere temperatur i årets tiende måned end tilfældet var det lørdag.

Ny varmerekord for oktober på Bornholm

Ikke kun på landsplan er der sat nye grænser for oktobervarmen midt i måneden. Også på Bornholm, har varmen i bogstaveligste forstand nået nye højder.

På Hammer Odde viste termometret allerede lidt efter middag hele 23,4 grader.

Det er ny varmerekord for Hammerodde i oktober måned, hvor rekorden indtil i dag lød på 23,1 grader målt 4. oktober 1985.

Det er helt usædvanligt, at en oktobers rekordtemperatur måles så sent som den 13. i måneden.  

Også i Vestervigi Thy, hvor der er målt temperaturer hver dag siden 1873, har lørdagens oktobervarme sat sig et eftertrykkeligt spor. Med 21,3 graders varme er det kun to gange før sket, at det har været varmere i oktober - men det var den 1. og 2. oktober 2011 - og altså langt tidligere på måneden.

23 grader mange steder og seneste løvfaldssommer siden 1873

Det er ikke kun i det sydlige Jylland, samt på Bornholm, at det har været særdeles varmt. Mange steder har termometeret rundet 23 grader. Blandt andet i Karup i Midtjylland, hvor temperaturen på den jyske hede toppede med 23,9 graders varme.

På Sjælland blev Holbæk det varmeste sted med 23,3 grader, mens der i Årslev på Fyn blev målt 23,2 grader som højeste temperatur. Endelig nåede temperaturen ved Abed tæt på Maribo på Lolland op på 22,9 graders sommervarme.

Dermed har vi for tredje dag i træk haft 20 grader eller derover. Sker det efter jævndøgn, kalder vi det løvfaldssommer.

Vi har lørdag således løvfaldssommer over Danmark, som er den seneste siden målingerne begyndte i 1873.

Ifølge TV 2 Vejrets oplysninger er den seneste løvfaldssommer indtil i dag indtruffet fra 10. til 12. oktober. Det var helt tilbage i 1921, hvor temperaturen i Tønder tre dage i træk nåede over 20 grader.