Regeringen vil sætte militær til at bevogte grænsen

Beslutningen om at indsætte egentlige soldater i gadebilledet i fredstid anses som kontroversiel og udansk, siger TV 2s politiske redaktør.

Regeringen vil lade militæret overtage dele af arbejdet med grænsekontrollen samt andre bevogtningsopgaver, som i dag ligger hos politiet. Det erfarer TV 2.

Tiltaget sker for at frigøre politibetjente, som derved kan komme hjem i kredsene, og for nogles vedkommende til den verserende bandekonflikt i København.

- Det er en stor beslutning, og det er noget, man har kredset om i flere omgange. Men det er jo kontroversielt, fordi man langt ind i de etablerede partier opfatter det som lidt 'udansk' at have soldater gående rundt i gadebilledet, siger TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

Hjemmeværnet er tidligere blevet brugt til grænsekontrollen, men det er ikke normalt i fredstid, at man i Danmark benytter egentlige soldater til at varetage politiopgaver.

Nyheden kommer på en dag, hvor politiet kunne fortælle, at der har været yderligere to skudepisoder i bandekonflikten i København. Dermed har der nu været 20 skyderier i København de seneste to måneder.

Politiformand: Ikke en militær opgave

Da et lignende forslag om at indsætte militæret til bevogtningsopgaver blev luftet sidste år, udtalte Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, at militæret ikke kan erstatte politiet i bevogtning af mulige terrormål.

- Vi lever i et retssamfund, og det er politiets opgave at opretholde ro, sikkerhed og orden. Det er ikke en militær opgave, sagde han til TV 2 i april.

Soldaternes fagforening, Centralforeningen for Stampersonel, har også tidligere mødt et lignende forslag med en vis skepsis. At bevogte terrormål vil kræve ekstra uddannelse, har det lydt.

Mikkel Vedby Rasmussen, der er forsvarsekspert og professor ved Københavns Universitet, fortalte endvidere, at han mener, at man skal være meget varsom med at indsætte militæret i gaderne.

- En soldat har en særlig uddannelse, som går ud på at nedkæmpe andre mennesker med våben, hvorimod en politimand har en uddannelse, der går ud på at prøve at undgå det her våben så vidt muligt, men prøve at skabe ro og orden, sagde Mikkel Vedby Rasmussen sidste år til TV 2.

Flere tiltag skal hjælpe mod bandekonflikt

Regeringen vil også tilføre politiets forebyggende arbejde i udsatte områder 15 millioner kroner, erfarer TV 2 og Ritzau forud for fredagens fremlæggelse.

Derudover har justitsminister Søren Pape Poulsen udtalt, at han vil forsøge at få banden Loyal to Familia forbudt ved lov, og politiet har torsdag indsat en mobil politistation på Nørrebro i København.

- Det forlyder derudover fra regeringskilder, at der kommer flere ting til bekæmpelse af de her bander, fortæller Anders Langballe.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil fremlægge de nye initiativer på et pressemøde fredag.