Pas på falske digitale julekort

Det er ikke kun julemænd, der kan være falske. Det kan også være tilfældet med digitale julehilsner.

Digitale julekort er blevet populære. Desværre også blandt internetsvindlere.

Derfor skal man altid tjekke, hvem der er afsenderen, før man klikker på noget, lyder advarslen fra Shehzad Ahmad, chef for virksomheden DK Cert, som blandt andet udsender advarsler om potentielle risici og trusler inden for it-sikkerhed.

- Lad være med at kigge på julemails, hvis du ikke kender afsenderen, siger Shehzad Ahmad, som også er næstformand for Rådet for Digital Sikkerhed.

- Omfanget af svindel vokser, og svindlerne er i dag topprofessionelle. De udvikler sig hele tiden, og de gør alt, hvad de kan, for at vi skal hoppe på deres fupnumre. Vi skal derfor hele tiden bruge vores sunde fornuft, siger han.

Et anden af de nye svindelnumre går ud på, at man får et opkald på sin smartphone, hvor der bliver lagt på med det samme.

Narret

- Meningen er så, at personen skal blive nysgerrig og ringe tilbage for at høre, hvem det var, der ringede. På den måde bliver folk narret til at ringe til et overtakseret nummer, som koster kassen, siger Shehzad Ahmad.

Ifølge en opgørelse fra Nets var der i første halvår af 2012 i alt 5310 tilfælde af internetsvindel, hvor dankort-oplysninger blev misbrugt. I en del af tilfældene blev ofret ringet op, men i langt de fleste tilfælde blev ofret narret ved hjælp af en falsk e-mail.

I alt lænsede svindlerne i første halvår af 2012 danske dankort for mere end 22 millioner kroner, og det ser ud til, at andet halvår bliver mindst lige så indbringende for internetsvindlerne, vurderer pressechef hos Nets, Søren Winge.

- Vores fornemmelse er, at andet halvår ligger lige så højt som første halvår. Det er primært på grund af omfattende forsøg på phishing. Det ser vi mange varianter af, siger han.

Phishing er svindel, der går ud på at fiske personlige oplysninger ud af folk, typisk dankort-oplysninger, med henblik på misbrug.