Pas på fralands-vinden

I stærk fralandsvind kom en kitesurfer i vanskeligheder ud for Rømø, da han på grund af vinden kom længere og længere væk fra land. TrygFondens kystlivreddere måtte hente surferen fem kilometer fra kysten.

Manden var tirsdag taget på vandet for at kitesurfe, men måtte opgive at søge mod land, da fralandsvinden var for stærk.

Livredderne på Lakolk Strand havde set en gruppe kitesurfere et stykke nord for livreddertårnet og holdt øje med dem på grund af den stærke fralandsvind.

- Den ene kitesurfer kom længere og længere væk fra kysten, men han så ikke ud til at være i problemer. Vi holdt øje med ham, og efter et stykke tid, hvor han ikke syntes at komme tættere på land, sejlede vi alligevel ud til ham for at spørge, om han var ok. Surferen havde ikke kunnet komme tilbage mod land, så han var meget glad for, at vi hjalp ham med at få kiten hevet ned og tog ham med tilbage til stranden, fortæller Kresten Arup, der har været livredder siden 2008.

I mellemtiden havde en tysk turist, som befandt sig et stykke nord for livreddertårnet, alarmeret Søværnets Operative Kommando, men redningsaktionen blev afblæst.

Tidligere i år er livredderne kommet to windsurfere til undsætning ved henholdsvis Grenaa Sydstrand og Tornby Strand, fordi de var taget ud alene og kom i vanskeligheder. I 2011 kom en kitesurfer på Lakolk Strand alvorligt til skade i forbindelse med et højt spring og måtte behandles på hospital.

Surfing er blevet en populær sport i Danmark, og vinden lokker mange ud på vandet. Men fralandsvinden har været stærk langs de vestvendte kyster i de seneste dage, og det betyder, at både surfere og badende skal være ekstra varsomme.

Surf aldrig alene

- Rådet til de badende er at lade badedyr, luftmadrasser og gummibåde blive inde på stranden. Der er alt for stor risiko for at drive til havs på dem. For kitesurfere gælder det, at man kun skal tage på vandet, hvis man er rutineret og kan navigere i stærk vind. Og helt generelt skal man aldrig bade eller surfe alene, for så er der ingen til at hjælpe, hvis man kommer i nød, siger Anders Myrhøj, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning.