Pas på med at spise muslinger og østers fra Horsens Fjord

Der er fundet algegift i muslinger i Horsens Fjord samt ved kysten nord og syd for fjorden.

Algegift, fundet i muslinger indsamlet i Horsens Fjord, får nu Fødevarestyrelsen til at advare forbrugere mod at samle muslinger og østers i og omkring Horsens Fjord.

Derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at muslingeglade forbrugere samler muslinger og østers i og omkring Horsens Fjord og langs kysterne syd og nord for fjorden.

Algegiften, der er fundet i muslingerne, kaldes Domoinsyre og kan forårsage opkast, diarré og svimmelhed. I meget alvorlige tilfælde vil giften kunne medføre dødsfald. Algegiften forsvinder ikke ved varmebehandling.

De giftige muslinger er indsamlet i åbent farvand, men da algegiften kan føres med strømmen, fraråder Fødevarestyrelsen, at forbrugerne samler muslinger og østers i og omkring Horsens Fjord og langs kysterne syd og nord for fjorden.
 
Alle muslinger og østers, der sælges i Danmark, bliver testet for algegift. Det er derfor forsat sikkert at købe muslinger og østers i butikkerne.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside ligger en række gode råd til private, som samler muslinger og østers. Her kan man også følge med i, hvor og hvornår det igen er sikkert at samle muslinger og østers.