TV der bevæger dig

Pas på når det lyner

Lyn og regn over Kolding netop nu. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD

Det er ikke ufarligt at være udenfor, når det lyner. Nedenfor en håndfuld gode råd om, hvordan man forholder sig, når vejrguderne bruger blitz

DMI har udgivet en samling gode råd til at omgås lyn og overleve.

Forholdsregler ved tordenvejr

Når man ser lyn og hører torden, er det vigtigt at tænke på følgende:

 • Søg ikke ly under træer, specielt ikke et enkeltstående træer - heller ikke i et telt under et træ.
 • Prøv at undgå tårne, åbne pladser, sejlbåde og høje bjerge.
 • Lad være med at røre større elektrisk ledende genstande – fx hegn, rækværk, vandhaner, varmeapparater eller apparater forbundet til el- og telefonnettene.
 • Det er ret sikkert at være indenfor, men luk døre og vinduer og undgå som nævnt ledninger, telefonen og rørføringer. En lynafleder gør selvfølgelig huset mere sikkert, men der er aldrig fuld sikkerhed for at den tager al strømmen.
 • Selv om telefonkabler i dag er nedgravede, er der eksempler på at lyn har fundet vej flere meter ned i jorden og videre gennem kablet. Det er dog ret sikkert at tale i telefon i dag under et tordenvejr og selvfølgelig meget sikkert i de ledningsløse mobiltelefoner. Man skal blot huske på, at det stadig er en elektrisk ledende genstand, man har i hånden.
   

Læs også Torden på vej - det kan være livsfarligt at bade

 

 • Det eneste der faktisk er helt sikkert, er at sidde i et helt lukket, jordet metalbur (et såkaldt Faradays-bur) hvor man ikke berører siderne. En bil med lukkede døre, vinduer og soltag er et sådant bur. Lynet undslipper via hjulene, selvom dækkene er dårlige ledere. Andre transportmidler, såsom fly, tog og skibe, fungerer også som metalbure.
 • Lad være med at tro at cykling er ufarligt. Fejlagtigt tror mange at dækkenes isolerende evne beskytter, men man skal altså sidde i et lukket metalbur for at være helt beskyttet.
 • I en båd med mast er der risiko for lynnedslag i masten. Hvis man bliver fanget på søen af et tordenvejr (ser lyn eller hører torden), er det altid en god regel at søge så langt væk fra masten som muligt fx bagerst i cockpittet eller i kahytten og lade være med at røre elektrisk ledende genstande heller ikke fiskestangen. Der kan bruges startkabler sat på stag eller vant (giver en slags bredmasket Faradays bur). I højrisiko-områder anbefales en rund mastetop i stedet for en spids.
 • Undgå helst badning.

  Læs også Så kom regnen

   

  Læs også Beredskab frygter blæsten ved plantagebrand

Hent vores nye Play App
Hent vores nye Play App
Hent vores nye Play App