TV der bevæger dig

Peder mistede et øje - videoen med ham advarer andre

Sikkerhedsstyrelsen har lavet en video med 14-årige Peder gejl og hans dramatiske oplevelser sidste nytårsaften. Vieoden er nu set knapt 216.000 gange.

Peder Gejl fra Fanø blev blind på det ene øje, da han affyrede en raket. Videoen om ham er stadig et hit.

Peder Gejl var 13 år gammel, da hans livsdrøm blev ødelagt på grund af en fyrværkeriulykke. Nytårsaften for to år siden gjorde aftenens sidste raket ikke helt som forventet. Den eksploderede uden varsel og gjorde Peder Gejl blind på det ene øje, da han ikke havde beskyttelsesbriller på.   

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside ligger en video, der viser hans oplevelser den skæbnesvangre nytårsaften og blev bragt første gang sidste år. Siden er videoen blevet set knap 325.000 gange.

Husk nu beskyttelsesbriller

I år er videoen stadig på forsiden og siden 19. december blevet vist 29.000 gange, delt 200 gange, imens 38 har valgt at kommentere videoen - heriblandt Peder selv. Han er glad for, at der stadig bliver opfordret til at tage briller på.

-  Jeg syntes, det er fedt, at der bliver opfordret til at tage briller på. Det er god stil og bare bliv ved med det, skriver den nu 16-årige Peder. 

Livsdrømmen blev ødelagt

Peder blev blind på det ene øje, fik tinnitus og konstant hovedpine. Desuden blev hans livsdrøm om at uddanne sig et liv på havet ødelagt. 

- Jeg har altid gerne ville være styrmand. Men jeg kan ikke tage navigatøruddannelsen kun med ét øje. Så det bliver jeg aldrig nu, fortalte Peder Gejl til TV SYD sidste år.

Advarer andre unge

Cirka tre ud af fire fyrværkeriuheld rammer drenge og mænd i alderen 15 til 35 år. Derfor valgte Peder efter ulykken at tage med landbetjenten på Fanø ud på skoler for at opfordre børn og unge til at passe på, når de har med fyrværkeri at gøre.

- Jeg kan stå med tips, regler og alt mulig andet, men når Peder komme på, så bliver der lyttet, og den går rent ind. Det virker, fortalte landbetjent Chris Gade til TV SYD. 

DET SKAL DU HUSKE:

* Husk sikkerhedsbriller
* Hold afstand
* Brug kun lovligt fyrværkeri
* Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
* Gå aldrig tilbage til en fuser

 

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu