Penge til oprydning i Grindsted og Kærgård

Regeringen og DF har her til aften vedtaget at bruge et tre-cifret millionbeløb på at rydde op i de såkaldte generationsforureninger.

Grindsted By og Kærgård Plantage kan regne med 150 mio. kroner til at rydde op efter Grindstedsværkets miljøforeuning, der strakte sig over et halvt århundrede. Hvis altså regeringens beregninger holder vand.

Pengene skal komme fra de penge, som de fem partier bag aftalen (VLAK + DF) regner med at spare på at nedlægge regionerne og lade staten styre oprydningen efter jordforurening. Alt i alt 500 mio. kroner. Deraf er 150 millioner øremærkede til forureningerne i Grindsted efter Grindstedværket og samme værks omfattende forurening i Kærgård Plantage. Andre 150 mio. kroner er øremærkede til oprydningen  på Harboøre Tange, der også er meget omfattende.

Det er værd at bide mærke i, at pengene til oprydning først bliver udbetalt, når besparelserne har vist sig. Oprydningen bliver altså først sat igang, når pengene er der.

Oppositionen er da også stærkt kritisk. Christian Rabjerg Madsen fra Socialdemokratiet:

- VI er imod den centralisering, der ligger i forslaget, og vi frygter, at højspecialiserede kompetencer forsvinder, når staten skal overtage efter regionerne. Derudover er vi kritiske overfor økonomien i planen. Jeg har endnu til gode at møde en eneste udenfor regeringen og DF, der tror, at man kan spare 500 mio. kroner ved at nedlægge regionerne og flytte deres opgaver, Siger Christian Rabjerg Madsen, MF, miljøordfører for Socialdemokratiet.

Susanne Mathiesen, initiativtager til borgergruppen Ryd op efter Grindstedværket  er helt på linie.

quote

Det er Matadorpenge, det her.

Susanne Mathiesen, initiativtager til borgergruppen Ryd op efter Grindstedværket 

- Staten skal betale for at rydde op, men det skal ikke være med forventede besparelser. Det er Matadorpenge, vi snakker om her. Og så har vi først pengene fra 2021, så vidt jeg kan forstå. Og så kunne jeg godt tænke mig at vide, hvad nu hvis vi ikke finder 500 mio. kroner i besparelser, hvad nu hvis vi kun finder en trediedel, hvad hvis vi slet ingen penge finder, hvem skal så betale?