TV der bevæger dig

Pensioneret lærer dømt som it-kriminel

Den pensionerede lærer tjente 35.000 kroner på at gå i banken tre gange. (Modelfoto).

En 66-årig pensioneret lærer fra Jelling er ved byretten i Kolding blevet idømt fire måneders betinget fængsel for it-kriminalitet. Han medvirkede til at lænse tre netbank-kunders konti for 179.000 kroner.

Den tidligere lærer blev medlem af et internationalt kriminelt netværk, da han fik en spammail om arbejdstilbud. Han stillede sin konto i Jelling Sparekasse til rådighed for de for ham ukendte bagmænd.

Bagmændene brød ind i tre netbank konti, der tilhører bankkunder i Nordjylland og på Lolland. 179.000 kroner blev i løbet af tre uger overført til pensionistens konto.

Den tidligere lærer beholdt en profit på 20 procent. Tre gange gik han i sparekassen og hævede de resterende beløb på i alt 144.000 kroner, som han via Western Union sendte til adresser i Rusland.

Grænser for naivitet

Den pensionerede lærer er ikke tidligere straffet, og han erklærede i retten, at han handlede i god tro. Han ville blot medvirke til at formidle lån til iværksættere.

Domsmandsretten lagde vægt på, at der må være grænser for naivitet. Retten mente, at den tiltalte med overvejende sandsynlighed måtte have vidst, at sendte stjålne penge videre.

- Dommen er bemærkelsesværdig klar, fordi retten fastslår, at man skal være meget kritisk, når man modtager jobtilbud på internettet. Man kan ikke ustraffet stirre sig blind på en høj løn for en ubetydelig arbejdsindsats, og det gælder, uanset om man ellers er en almindelig pæn borger, siger advokaturchef Jan Østergaard., Sydøstjyllands Politi.

Straffen er på linje med en tidligere dom fra Vestre Landsret fra 2008.

Alligevel valgte den tiltalte at anke domme til landsretten.

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu