TV der bevæger dig

Pia og mange andre er vilde med vild mad

Pia Blom på sporet af Ramsløg. Foto: Lise Bæksgaard Christoffersen, TV SYD

Naturvejleder Rasmus Ladekjær Nielsen fra Sønderborg Kommune kan mærke folks interesse for selv at finde mad i naturen. Foto: Lise Bæksgaard Christoffersen, TV SYD

Efter sankning skal fundene i gryden. Foto: Lise Bæksgaard Christoffersen, TV SYD

Pia Blom er fodplejer til dagligt, men elsker at gå på opdagelse i naturens spisekammer. Foto: Lise Bæksgaard Christoffersen, TV SYD

Vild Mad turene er populære. Foto: Lise Bæksgaard Christoffersen, TV SYD

1 af 5

Har du oplevet, at der har sneget sig skovsyre i salaten eller ramsløg i frikadellerne, så er du ikke den eneste. Det er nemlig blevet populært at sanke – at samle sine egne spiselige råvarer fra naturen.

Vær opmærksom, når du sanker ramsløg

Ramsløg kan forveksles med liljekonval, høsttidløs og dansk arum, der alle er giftige planter. Ingen af dem har dog ramsløgs kraftige duft og smag af hvidløg.

Kilde: Vild Mad-appen.

Projektet ”Vild Mad” satte sig for at få flere danskere ud i naturens spisekammer, og det er lykkedes.

En af dem, der er hoppet med på projektet er Pia Blom fra Augustenborg. Til dagligt er hun fodplejer, men i fritiden går hun på opdagelse i naturens spisekammer.

- Vi er en håndfuld kvinder, som følges af. Det startede med, at en så et opslag på Facebook, og så tog det ene det andet, siger Pia Blom.

Sammen med fem andre har hun fundet gummistøvlerne frem for at komme på jagt efter ramsløg med naturvejleder Rasmus Ladekjær Nielsen fra Sønderborg kommune.

- Jeg tror, at det er blevet så populært, fordi folk gerne vil tilbage til lidt af den urkraft, der er i at være selvforsynende, fortæller han.

Kvinderne på ramsløg-turen er langt fra de eneste, som har smagt på den selvforsynende oplevelse. Siden 2017 har 20.000 børn og voksne været med en naturvejleder på jagt efter japansk pileurt, ramsløg, tang og meget mere.

På projektets hjemmeside kan man løbende tilmelde sig arrangementer i eget lokalområde.

Interessen er stor

Efterspørgslen på guidede ture kan mærkes hos naturvejlederen fra Sønderborg.

- Det er blandt andet interessen for moderne mad, som tiltrækker folk, og det er både mænd og kvinder, som tilmelder dig disse ture. De søger simpelthen mere udfordring end det, som supermarkedet tilbyder, siger Rasmus Ladekjær Nielsen.

Med kurven fuld af ramsløg, glæder Pia Blom sig til at komme i køkkenet, for hobbyen bliver taget godt imod ved middagsbordet derhjemme.

- Vi har to teenagere, og de har været rigtig positive. Selvom de til tider synes, vi er lidt for alternative og hellere vil have Mc Donalds-mad, griner hun.

Bag 'Vild Mad' står stjernekokken René Redzepi, Naturvejlederforeningen, Friluftsrådet og Nordea-fonden. 

Har man lyst til at prøve en tur uden guide, så kan man gratis downloade Vild Mad-appen, der guider rundt i den spiselige natur. 

Ramsløg. Foto: Lise Bæksgaard Christoffersen, TV SYD

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden