Pinkode-lurerne er blevet stoppet

For tredje år i træk daler antallet af sager i Syd- og Sønderjyllands politikreds om afluring af pinkoder i butikkerne. Fra 151 tilfælde i 2014 til 26 sidste år.

For tredje år i træk daler antallet af sager i Syd- og Sønderjyllands politikreds om afluring af pinkoder i butikkerne, ligesom antallet af tyverier, hvor kriminelle bruger tricks eller anden form for behændighed, er dalet tilsvarende.

Antallet af sager om pinkodeafluring er således dalet fra 151 i 2014, over 45 i 2015 til blot 26 sager i 2016.

quote

Det kontaktløse betalingskort vil formentlig udrydde den sidste risiko for afluring

Christian Østergård, specialkonsulent ,Syd- og Sønderjyllands Politis kriminalpræventive sekretariat.

Den positive tendens gælder også for tricktyverier m.m., hvor antallet af sager er gået fra 299 i 2014 over 293 sager i 2015 til 206 sager i 2016. 

 - Både kunderne og de forretningsdrivende er blevet mere opmærksomme og gør sammen livet surt for de kriminelle. Det kontaktløse betalingskort vil formentlig udrydde den sidste risiko for afluring, siger specialkonsulent Christian Østergård, Syd- og Sønderjyllands Politis kriminalpræventive sekretariat, til TV SYD. 

I efteråret 2015 indrettede Syd- og Sønderjyllands Politi sammen med et sikringsfirma tre dagligvarebutikker, så det blev mere sikkert for kunderne at betale - og mere besværligt for tricktyvene at aflure kundernes pinkoder ved betalingsterminalerne.

Det gjorde butikkerne

  • De satte skilte op med ’Pas på din pinkode’.
  • De vejledte personale og kunder i, hvordan man kan forebygge, at kriminelle aflurer ens pinkoder.
  • Der blev monteret såkaldt PincodeProtection - en skærm, der gør det sværere at spotte de fire cifre - på betalingsterminalerne.
  • Der blev sat fokus på placering af spejle i butikken, så en gerningsmand ikke kan aflæse koden.
  • Der blev sat såkaldte diskretionslinjer op ved kasselinjerne, så en streg i gulvet tydeligt markerer, at den næste kunde skal vente i god afstand.

Syd- og Sønderjyllands Politi vil gerne have flere forretninger til at gøre det bøvlet at være tricktyv!

Derfor vil politikredsen som et yderligere kriminalpræventivt tiltag indlede et samarbejde med handelsstandsforeninger, erhvervsforeninger med flere i området, som bliver tilbudt ’fyraftensmøder’ for medlemmerne med tips og idéer til, hvordan forretningerne kan indrettes, så det bliver mere besværligt at være tricktyv.