Plejeansat: Presset er for stort

Sundhedsassistenter bryder sammen, fordi de ikke har mulighed for at udføre deres arbejde ordentligt.

- De bliver langtidssygemeldt eller overvejer at forlade faget, siger arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal, FOA.

Fagforeningen kom i går med resultatet af en rundspørge blandt 642 medlemmer i ældreplejen. Den viser, at sundhedsassistenterne ikke føler, at de udfører deres arbejde godt nok. For eksempel bliver ældre tvunget til at gå med ble, fordi der ikke er personale til at hjælpe dem på toilettet.

Sarah Valentin, Børkop, er en af dem, som er slået ud efter 11 år i faget. Hun har foreløbig været sigemeldt i en måned på grund af stress.

- Jeg synes bestemt heller ikke det er værdigt at vi siger nej til at hjælpe ældre med at komme på toilettet. Eller at vi i det hele taget ikke kan give dem den hjælp, som de har brug for, siger hun.

Følelsen af utilstrækkelighed slog Sarah Valentin ud efter mange år i faget.

Vi har ikke tid til at tage os af dem, der har brug for vores hjælp, på en værdig måde. Vi kører alt for stærkt. Og det hele giver et meget dårligt arbejdsmiljø. Vi har virkelig brug for flere hænder, understreger hun.

Kommunerne har fået en ekstra milliard kroner til ældreplejen i år.

Vejle Kommunes andel af på 18,8 millioner kroner, og de penge skal bruges til at styrke indsatsen for de svageste ældre. Det gælder demente og psykisk syge. Der bliver også penge til såkaldte tryghedsbesøg.