Plejecentre har skåret ned på mad-spild

Plejecentrene i Kolding Kommune smider væsentligt mindre mad ud end tidligere. Kolding er lykkedes med at have haft fokus på at reducere madspild.

TV SYD har besøgt plejecentret Bertram Knudsens Have. Her ligner maden sig selv. Men der købes mere økonomisk ind. Og resterne bliver brugt mere effektivt.

I 2014 blev der hver uge smidt 37 kilo mad ud fra hvert eneste afdelingskøkken i Kolding Kommune. Et år senere er mængden faldet til 26 kilo. Altså 11 kilo mad sparet ugentligt.

- Dialogen mellem plejepersonalet og køkkenpersonalet er væsentligt ændret i forhold til, at vi tilpasser mængderne til vores beboere, siger køkkenleder Lena Nymann Hansen, til TV SYD.

- Jo bedre, vi er til at tilpasse den mængde, der skal laves, jo mindre behøver vi overproducere. Så sjusser vi os ikke frem til, hvor meget der skal til: Vi har konkrete tal, og så kan vi bestille mere nøjagtigt hjem.

En gennemsnitsdansker smider omkring et kilo mad ud hver eneste uge, og samlet smider vi i Danmark hvert år over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist.

De penge, som kommunen sparer, kan bruges på noget bedre end bare at ende i skraldespanden.

- Vi har ikke sparet penge, for vi har brugt dem til økologi, forklarer funktionsleder Gitte Meyer Larsen til TV SYD. Og så har vi brugt dem til at iværksætte nogle nye tiltag omkring måltidet. Det synes vi, er det allervigtigste: At beboerne får noget andet i stedet for en besparelse.