Plejehjemsansatte slipper for at skrive

Kravene til skrivefærdigheder er stærkt stigende blandt ansatte på de store plejecentre, men en tredjedel af de ansatte har svært ved at læse og skrive.

Det har plejecentret Hedelund i Esbjerg med 144 boliger forsøgt at gøre noget ved.

De ansatte har fået tekniske muligheder for at indtale oplysninger til beboernes journaler i stedet for at skrive dem. Et it-program omsætter automatisk tale til tekst.

Større tilfredshed

Teknologisk Institut Center for Arbejdsliv har vurderet forsøgene på to plejecentre, nemlig Huset William i Valby og Hedelund i Esbjerg.

Især medarbejdere med manglende læse- og skrivefærdigheder er begejstrede for de nye muligheder. 60 procent siger, at de dokumenterer mere, end de gjorde, før, de fik programmet.

80 procent af de skrivesvage mener, at programmet har givet dem bedre mulighed for at formulere sig præcist og korrekt, hvilket både forbedrer kvaliteten i dokumentationen og deres trivsel.

Kravene til medarbejdernes dokumentation i journaler er steget i både omfang og detaljeringsgrad de seneste år, da mange forskellige medarbejdere skal arbejde med de samme oplysninger.