Politiet advarer mod falske hævekort

Kriminelle tapper dit kort for oplysninger og aflurer din pin-kode. De hæver penge på dit kort, uden du ved det. Vi har brug for oplysninger for at få fat i svindlerne, siger politiet.

Kolding Politi har i dag offentliggjort en række fotografier af mænd, der er eftersøgt for at aflure folk, som hæver penge på deres kreditkort. Politikommissær Søren Søndergaard i Kolding siger til TV Syd, at der med sikkerhed er "brudt ind" i hæveautomater i Vejle, Horsens og Børkop.

Overvågningskameraer har taget billeder af mænd, der nu er eftersøgt, men politiet anmoder borgerne om at fortælle, om de har set disse mænd, og hvor de har set dem. Måske har de boet på et hotel i nabolaget. Måske har de købt ind i en butik.

40.000 hævet

To mænd fra Rumænien eller Bulgarien, der er efterlyst for at fikse hæveautomater.
To mænd fra Rumænien eller Bulgarien, der er efterlyst for at fikse hæveautomater.

Det er Pengeinstitutternes Betalings Service - PBS - der har gjort politiet opmærksom på problemet. PBS har registreret en unormal anvendelse af hævekort, og der er hævet på falske kort i udlandet. På et enkelt kort er der gjort adskillige forsøg på at hæve penge, og det er lykkedes at trække 40.000 kroner ud af kontoen.

Politiet siger, at svindlerne skaffer sig oplysninger ved at stikke et specielt, falsk kort i hæveautomaten. De hæver ikke penge, men får adgang til oplysninger, som de bruger senere. Samtidig installerer de en optisk læser øverst i automaten. Den kan kunderne ikke umiddelbart få øje på, og den registrerer deres pin-kode. 

Det kan gøres rimeligt enkelt. Et af overvågningsdbillederne viser en mand, der afmonterer en plade i hæveautomaten, og her placerer han den optiske læser, der aflurer pin-koderne.

Når det er sket et vist antal gange, "hæver" svindlerne de indsamlede oplysninger og sender dem til udlandet, hvor de bliver lagt ind i falske kreditkort.

Nu tager svindlerne på en sviptur til udlandet, hvor de bruger de falske kort til at hæve så meget som muligt. I et enkelt tilfælde er et falsk hævekort brugt i Acapulco i Mexico.

Kendt metode

Politiet vurderer, at personerne på overvågningsbillederne er fra Rumænien eller Bulgarien. Deres metode har været brugt før.          
  
For nylig var der to retssager i København mod rumænere, som aflurede pin-koder og brugte falske dankort. De hævede over en million kroner fra danske bankkonti.

Rumænerne satte overvågningskameraer og såkaldt skimmer-udstyr på automaterne ved forskellige bankfilialer. På den måde aflæste de pinkoder og fik  elektroniske oplysninger fra kortenes magnetstriber, som de lagde ind på falske kort. Derefter tog de på hæve-turné.

På jagt i Horsens

For to måneder siden var Sydøstjyllands Politi på jagt efter en person, der brugte falske dankort flere steder i Horsens. Også i det tilfælde var det PBS, der alarmerede politiet.
 
PBS kunne se, at der blev hævet penge i Sydbank i Søndergade og hos Danske Bank på Sundvej. Der blev også gjort forsøg på at hæve penge fra en tredje automat. Manden var hele tiden nogle få meter foran politiet, og det lykkedes ikke at få fat i ham.
 
Politikommissær Søren Søndergaard i Kolding siger, det vil være en god ide at se sig godt for, når man skal hæve i en automat. Hvis der sidder noget mistænkeligt over tal-knapperne i automaten, skal man holde sig væk.