Politiet får mange klager over for tidlige nytårsknald

Det er først fra den 27. december, at det er lovligt at fyre nytårskrudt af. Alligevel bliver politiet kimet ned af vrede folk, der allerede nu får forstyrret deres nattesøvn af brag fra fyrværkeri.

De seneste døgn har det braget løs med raketter, batterier og andet fyrværkeri, selvom det først er om fire dage, at det er tilladt at fyre krudtet af.

Lige så glade og begejstrede som mange er for fyrværkeri med lys og høje brag, lige så sure og vrede er andre over, at de bliver vækket af deres søde søvn midt om natten.

- Vi får rigtig mange mange henvendelser i de her døgn - og der er også røget nogle postkasser allerede. Vi har desværre ikke fået fat i nogle af synderne endnu. I langt de fleste tilfælde er der tale om lovligt fyrværkeri, der bare anvendes for tidligt og til gene for andre, siger vagtchef Mads Leervad Dammark, Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV SYD.

Reglerne

  • Du må købe fyrværkeri fra den 15. december til den 31. december.

  • Du må anvende fyrværkeriet fra den 27. december til og med 1. januar.

  • Hvis du ønsker at fyre fyrværkeri af ved en festlig lejlighed i løbet af året, skal du kontakte en festfyrværker.

  • Lovligt konsumfyrværkeri skal være CE-mærket. CE-mærket angiver, at producenten har sikret sig, at fyrværkeriet overholder alle væsentlige sikkerhedskrav – Husk på at selv lovligt fyrværkeri kan være farligt!

  • En forbruger må i sin private personbil transportere fyrværkeri i en mængde til eget brug. 5 kilo NEM (vægt af krudt i fyrværkeriet) er den højest tilladt mængde fyrværkeri, man må opbevare i sit hjem.

  • Som forbruger skal du fortsat være opmærksom på, at du ikke må indføre fyrværkeri til Danmark. Du må altså ikke tage fyrværkeri, du har købt i udlandet med hjem til Danmark. Det gælder også CE-mærket fyrværkeri.

Kilde: fyrværkeri.dk