Politiet giver gode råd: Undgå at blive snydt når du søger studiebolig

I næste måned begynder studieåret. Det betyder, at en del unge er i gang med slutspurten for at finde en bolig i studiebyerne.

Lige om lidt begynder studieåret for en lang række unge mennesker. Det betyder, at en del af dem er på jagt efter en bolig i studiebyerne, så alt er på plads inden den 1. september.

Er man stadig på jagt efter en bolig, kan det være fristende for eksempel at overføre et depositum, inden man står med nøglen og en lejekontrakt i hånden for hurtigt at sikre sig tag over hovedet og dermed have de afgørende ting på plads, inden studiestedet slår dørene op, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelse.

quote

Har du først overført penge til en kriminel, der udgiver sig for at være udlejer, er der meget stor risiko for, at alt er tabt.

Christian Østergård, specialkonsulent, Syd- og Sønderjyllands Politi

Sund fornuft

Specialkonsulent Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat understreger, at det er vigtigt at bevare sin sunde fornuft og være kritisk, så man undgår at blive udsat for bedrageri.

- Har du først overført penge til en kriminel, der udgiver sig for at være udlejer, er der meget stor risiko for, at alt er tabt. Vedkommende opererer måske fra udlandet, hvor det kan være yderst vanskeligt at få sagen efterforsket, vedkommende anholdt og pengene igen. Men er man årvågen som boligsøgende, er det vanskeligere for en svindler at snyde en, fremhæver Christian Østergård.

Gode råd fra politiet:

Når du søger bolig
  • Er der stavefejl og dårligt sprog i annoncen eller på hjemmesiden, eller virker materialet på anden måde uprofessionelt, for eksempel fordi der er tale om dårligt grafisk arbejde? Dette kan være et tegn på snyd. Ring evt. til personerne eller firmaet bag hjemmesiden, og krydstjek oplysningerne.
  • Er boligen urealistisk billig? Dette kan også være et tegn på snyd.
  • Søger du efter bolig på en hjemmeside, hvor det er gratis at indrykke annoncer? Vær opmærksom på, at denne gratis service måske også lokker de mere useriøse udlejere frem.
  • Der er mindre risiko for at blive snydt, hvis du søger bolig på en hjemmeside, der er etableret og troværdig. Det er dog ikke nogen garanti for, at du ikke kan blive snydt.


Når du er i kontakt med udlejeren
  • Er udlejeren den, han udgiver sig for? Kan du se, hvilket nummer udlejeren ringer/SMS’er fra? Tjek oplysningerne på for eksempel krak.dk. Sender vedkommende SMS via websites? Det kan være et tegn på snyd.
  • Taler du med den rigtige udlejer? Tjek hvem der ejer boligen. Det kan du gøre på Erhvervsstyrelsens hjemmeside www.boligejer.dk.


Når du indgår aftale om lejemålet
  • Mød din udlejer ansigt til ansigt. Og overfør aldrig penge, før du har en underskrevet lejekontrakt.
  • Læs altid kontrakten grundigt igennem, inden du skriver under.
  • Betal aldrig penge under bordet. Det er dels ulovligt, dels har du ingen juridisk mulighed for at få pengene retur, hvis du er blevet snydt.
  • Betal aldrig depositum kontant eller uden at have set din kommende bolig. Du kan eventuelt sætte pengene ind på en spærret konto – og dermed garantere at du kan betale depositum - og efterfølgende lave en kontooverførsel, så modtageren kan spores.
  • Vær særligt opmærksom, hvis du bliver bedt om at benytte udenlandske betalingstjenester, og undersøg om overførslen kan føres tilbage i tilfælde af svindel.
  • Vær også meget på vagt, hvis udlejer beder om at få indbetalt indskud/depositum på en udenlandsk konto. Mange falske udlejere har konti i udlandet, og når først pengene er overført til en udenlandsk konto, er de svære at få tilbage. Du hæfter selv ved overførsler, i modsætning til når du bruger dit dankort.
  • Brug din sunde fornuft og mavefornemmelse. Hav is i maven, og lad dig ikke presse. Hvis et tilbud virker for godt til at være sandt, så er det det sikkert også.


Hvis det går galt
  • Kontakt omgående dit pengeinstitut for at forsøge at få overførsel af depositum/husleje stoppet.
  • Saml alle dokumenter i sagen og anmeld svindlen til politiet. Ring 1-1-4 eller benyt anmeldelsesblanketten på www.politi.dk.