Politiet overså drabssag i fire måneder

Syd- og Sønderjyllands Politi kom med adskillige måneder forsinkelse på sporet af en formodet morder. Han er nu varetægtsfængslet.

Politiet mener selv, at efterforskningen er kritisabel. Derfor har politiet bedt Statsadvokaten for Fyn og Sydjylland undersøge sagen.

Den formodede drabsmand er psykisk syg. Han har formentlig dræbt sin mor og begået et bombe-attentat mod sin far.

Sagen går tilbage til 23. december 2008.

Pakkebombe

Faderen modtog en pakkebombe, der blev sat uden for hans hjem. Dagen efter åbnede faderen og hans samlever pakken. Det udløste en mindre eksplosion, som førte til lettere personskade.

Under efterforskningen blev der kastet mistanke mod sønnen, men politiet fandt ikke tilstrækkeligt grundlag for at sigte ham.

I marts 2009 blev sagen henlagt.

Moderen fundet død

11. august 2009 blev sønnens mor på 58 år fundet død i sin lejlighed i Aabenraa.

Umiddelbart tydede intet på en forbrydelse, men en obduktion viste tegn på vold, selv om dødsårsagen var uklar.

Efterforskningen fortsatte hos lokalpolitiet i Aabenraa.

Den særlige efterforskningsenhed hos Syd- og Sønderjyllands Politi kom først ind i sagen, da Retsmedicinsk Institut i december 2009 kom med nye oplysninger. De gav mistanke om vold mod kvindens hals.

Dødsårsagen var dog stadig uklar.

Sammenhæng mellem bombe og dødsfald

Efterforskningsafdelingen fandt en sammenhæng mellem pakkebomben og den 58-årige kvindes død, og 8. februar i år blev sønnen anholdt.

Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør for dobbelt lukkede døre og varetægtsfængslet frem til 4. marts i surrogat på en psykiatrisk afdeling.

Først i dag har Syd- og Sønderjyllands Politi fremlagt detaljerne i sagen, herunder politiets selvkritik.

Politiet finder det selv kritisabelt, at den særlige efterforskningsafdeling først kom ind i sagen i december sidste år, altså fire måneder efter det formodede drab på den 58-årige kvinde.

- Umiddelbart efter fundet af kvinden blev der konstateret tegn på vold. Det burde have fået lokalpolitiet til at overdrage sagen til efterforskningsafdelingen, siger linjechef, politiinspektør Kaj Nielsen, Syd- og Sønderjyllands Politi.