Politiet til virksomheder: Vær vakse ved havelågen

Sydøstjyllands Politi opfordrer virksomhederne til at være vakse ved havelågen for at undgå IT-kriminalitet.

Inden for de sidste fire uger har Sydøstjyllands Politi modtaget 10 anmeldelser, hvor svindlere har forsøgt at narre penge ud af virksomheder.

Fremgangsmåden er typisk, at de udgiver sig for at være virksomhedernes egen direktør. I hans eller hendes navn beder de så folk i virksomheden om at overføre penge til en konto i fx Indien. Og den fremgangsmåde har de indimellem held med her i sommerferie-ugerne.

- Det er en klassiker her i den søde sommertid, hvor personalet holder ferie, og det måske ikke er de samme personer, der sidder på de sædvanlige poster, fortæller Vicepolitiinspektør i Specialefterforskning ved Sydøstjyllands Politi, Carsten Thostrup, til TV SYD.

Han giver et godt råd til virksomheder, der gerne vil undgå at falde i svindelfælden.

- De kan sikre sig ved at være lidt vakse ved havelågen, siger Carsten Thostrup, og giver nogle eksempler.

- Hvis man får en faktura, man ikke har set før, eller mails med stavefejl eller måske mere formelle eller uformelle end normalt, eller hvis der i det hele taget er noget, der ser lidt mærkeligt ud, så må man godt lige slå på tråden, og sikre sig, at alt er som det skal være. Også hvis direktørens navn står forneden, råder Carsten Thostrup.

Den form for IT-svindel har længe været udbredt udenfor Danmark, og nu er politiet begyndt at se den oftere i Danmark.

- Det er relativt stort ude i verden. Vi har ca ti anmeldelser, og vi kan se, at nabokredsene har tilsvarende, så vi kan se, at det har ramt Danmark nu, siger vicepolitiinspektør Carsten Thorup til TV SYD.