Politiet undersøger nu olie-udslippet i Aabenraa

Syd- og Sønderjyllands Politi har fredag indledt en efterforskning i forbindelse med udslippet af cirka 200.000 liter dieselolie torsdag på havnen i Aabenraa. Udslippet er også nået ud i Aabenraa Fjord.

Det står klart, at udslippet er sket fra et tankanlæg, der tilhører virksomheden Dan-Balt, men politiet kan af hensyn til den igangværende efterforskning ikke kommentere dette forhold yderligere. 

Politiet, Aabenraa Kommune, Brand og Redning Sønderjylland, Beredskabsstyrelsen, Forsvarets Operationscenter (SOK) og Hjemmeværnet fortsatte fredag morgen indsatsen for dels præcist at få kortlagt, hvor dieselolien befinder sig, dels at få forberedt indsatsen med hensyn til rensning af de kystnære områder i Aabenraa Fjord.

Det står klart, at udslippet er sket fra et tankanlæg, der tilhører virksomheden Dan-Balt.
Det står klart, at udslippet er sket fra et tankanlæg, der tilhører virksomheden Dan-Balt.
Foto: Michael Nielsen, TV SYD

En helikopter fra Forsvaret har overfløjet området og observeret forureningens omfang, ligesom forsvarets miljøskibe Gunnar Seidenfaden og Marie Miljø er ankommet til området for at hjælpe med indsatsen. Fartøjerne afløser hjemmeværnskutteren Hjortø, der blev sat ind torsdag.

Politiet: Store dele af dieselolien i fjorden er ved at fordampe

Fartøjerne gennemsejler dieselolien, der befinder sig i fjorden, for at få den til at fordampe hurtigere. Myndighederne vurderer, at dette er den mest skånsomme måde at få olien fjernet. Og den umiddelbare vurdering er, at store dele af dieselolien i fjorden allerede er ved at fordampe, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse. 

Foreløbig er der udelukkende fundet enkelte fugle, som har været skadet af olie, hvorefter dyrene er blevet aflivet.

For at værne om borgernes sikkerhed, er Aabenraa Kommune desuden i gang med midlertidigt at nedtage de blå flag på strandene i Aabenraa Fjord, og fraråder generelt ophold i og omkring vandet i fjorden, så længe der er olie i vandet.