Politiets brandteknikere er for dårlige

Politiets brandteknikere er for dårligt uddannet. Rigspolitiet styrke uddannelsen efter onsdagens dokumentarudsendelse, Brændte beviser, på DR 1. Programmet tog udgangspunkt i branden på Hotel Sønderhav ved Kruså for to år siden.

-En uddannelse til brandefterforsker er ikke en hyldevare, og derfor er der behov for at styrke og systematisere uddannelsen yderligere, så vi bedre kan dokumentere, hvad det rent faktisk er, efterforskerne kan, siger vicepolitiinspektør Lisbeth Jessen, Nationalt Kriminalteknisk Center til dr.dk.

Politidirektør Svend Larsen afviser dig, at den ekstra uddannelse til politiets brandteknikere skal tages som udtryk for, at niveauet har været for dårligt.

I dokumentar-udsendelsen blev brandsagen fra Hotel Sønderhav gennemgået i detaljer. Hotelejer Niels Jessen blev ved Retten i Sønderborg frikendt for at have påsat branden, der lagde hotellet i ruiner.

I sagen lagde politiet vægt på, at der var fundet seks arnesteder på fem værelser. Alle steder var der tegn på brandbare væsker, sagde brandefterforskeren i retten.

Men forsvareren, Jesper Baungaard, Aabenraa, førte brand-eksperten Lars Schiøtt Sørensen fra Aalborg Universitet København som vidne.

Og han afviste politiets teori. I udsendelsen blev det også demonstreret, at benzin aldrig kunne lave de skader på gulvet, som teknikerne fandt på Hotel Sønderhav.

Retten i Sønderborg accepterede ekspert-vidnets forklaring om, at der måtte være tale om kunststofdyner og madrasser ? og at branden var opstået i en el-varmer, som var tændt for at sikre mod frostskader på det vinterlukkede hotel.

Den sidste oplysning havde politiet helt valgt at se bort fra, selv om der forelå en erklæring fra et uvildigt firma.

DR-Dokumentaren rejste spørgsmålet, om der er flere brandsager, hvor nogen kan være uskyldigt dømt. Flere forsvarsadvokater og brandeksperten fra Aalborg Universitet var overbevist om, at det er tilfældet.

Det har fået retsordførerne fra de tre største partier ? Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti ? til at kræve af justitsministeren, at gamle brandsager skal gennemgås igen.